Essentiële aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De mens gebruikt ongeveer 20 tot 22 aminozuren (deskundigen zijn er nog niet helemaal over uit) om circa 100.000 verschillende eiwitten te maken. Acht daarvan kan ons lichaam onder geen enkele omstandigheid zelf maken. Daarom worden ze essentieel genoemd. We moet deze dus uit onze voeding halen.
Hier kunt u aminozuren kopen
De overige 12 tot 14 aminozuren kan de mens wel zelf maken. Dat gebeurt in de lever. Deze worden niet-essentieel genoemd, maar ze zijn natuurlijk net zo belangrijk. Alle aminozuren zijn opgebouwd uit koolstof, zuurstof, waterstof, stikstof en soms zwavel. Omdat eiwitten bijzonder belangrijk voor ons zijn, is het goed om te zorgen dat je hoogwaardige eiwitten of aminozuren binnenkrijgt en te zorgen dat de lever gezond is.
Indicaties voor gebruik
  • Bij dieet dat rijk is aan koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, crackers, beschuit, muesli, cornflakes, (ontbijt)koek, chips, etc.
  • Bij hormonale disbalans (verbetert aanmaak en vervoer)
  • Bij frequente fysieke arbeid (klussers, bouwvakkers, steigerbouwers, veel zware dingen dragen zoals kinderen of boodschappen, etc.)
  • Bij gewichtsvermindering (behoud van spierweefsel)
  • Bij oedeem (reguleert de vochtbalans)
  • Bij overgewicht (vermindert neiging tot snacken/snaaien door hoger verzadigingsgevoel)
  • Bij vega(n) dieet (behoud of herstel van gezondheid)
  • Na een maagverkleining of bypass-operatie (om spierafbraak tegen te gaan).
  • Voor een sterk(er) immuunsysteem en goede weerbaarheid, ook mentaal
  • Voor groei en herstel na ziekte, verwonding, kneuzing, operatie, tandartsbehandeling, bevalling, etc.
  • Voor kinderen en tieners in de groei
  • Voor mensen met chronische aandoeningen
  • Voor ouderen (verminderde eetlust en verhoogde eiwitafbraak)
  • Voor sporters: kracht, groei en herstel tijdens en na het sporten
  • Vervoeren van zuurstof (hemoglobine), mineralen en vitamines

Waarom het binnenkrijgen van hoogwaardige eiwitten en essentiële aminozuren zo belangrijk is

We hebben aminozuren nodig voor de opbouw van eiwitten. Aminozuren zijn voor een deel opgebouwd uit stikstof, in een vorm die giftig is voor ons: ammoniak. De lever moet dit onschadelijk maken en de nieren moeten dit uitscheiden.

Als we te veel of de verkeerde eiwitten binnenkrijgen, dan moet het lichaam die eiwitten verbranden of ombouwen. Daar komt veel ammoniak bij vrij wat allerlei klachten kan opleveren, van stinkend zweet tot hersenbeschadigingen. Ook komt er extra ammoniak vrij als we te weinig koolhydraten hebben gegeten, terwijl we snel energie nodig hebben. Ons lichaam breekt dan uit nood vetten af, maar in sommige gevallen ook spierweefsel (eiwit).

Het is dus zaak dat we gebalanceerd eten en vooral ook de juiste eiwitten binnenkrijgen om afbraak tegen te gaan en herstel en groei te bevorderen. Met groei bedoelen we vooral vernieuwing van cellen en weefsels, niet alleen de groei van grote spieren.

Eiwitverlies

Eiwitten uit voedsel en (de meeste) eiwitsupplementen worden voor slechts 16 tot 48% opgenomen. De overige 52 tot 84% gaat verloren in de ontlasting of wordt “omgebouwd”, een proces waarbij ammoniak vrijkomt. Ammoniak is een, voor de mens, zeer giftige stikstofverbinding als het in de bloedbaan terechtkomt. Het wordt daarom direct vanuit de maag, dunne en dikke darm naar de lever vervoerd, via de leverpoortader. Daar wordt het gebruikt om de niet-essentiële aminozuren te maken, indien nodig. Anders wordt het omgezet tot het veel minder giftige ureum. Ureum wordt uitgescheiden via de nieren.

Ammoniakvergiftiging

Uit eiwitrijke voeding, eiwit/proteïnepoeders en -pillen gaan veel kostbare aminozuren verloren en onze lever en nieren worden belast door ammoniak en ureum.

Je hebt vast wel eens een ammoniakluchtje geroken in iemands zweet of adem. Bij intense sport, overmatig gebruik van eiwitshakes, alcoholmisbruik, ouderdom en lever- en nierziektes kan ammoniak in de bloedbaan terechtkomen, wat via de huid uitgescheiden wordt.

Ook bij een verstoorde PH, een zwakke darmflora, leaky gut of een ontoereikende lever- of nierfunctie, kan ammoniak of ureum in het bloed terechtkomen. Dit kan leiden tot: slechte huid, jeuk, stinkend zweet, slechte adem, vochtophoping (oedeem), verwardheid, moodswings, concentratiestoornissen en zenuwaandoeningen.

Ammoniak- of ureumvergiftiging kan ontstaan als er:

  • Langdurig te veel eiwitten gegeten worden* > verhoogde afbraak in de darm
  • Ammoniak niet goed omgezet kan worden in ureum > stapeling
  • Te weinig koolhydraten binnenkomen wanneer het lichaam extra energie nodig heeft > verhoogde spierafbraak
  • Verkeerde eiwitten binnenkomen > verhoogde afbraak in de darm plus verhoogde spierafbraak
  • Sprake is van leveruitputting, hepatitis of levercirrose > stapeling
  • Sprake is van nieroverbelasting > onvoldoende uitscheiding
  • Te weinig carnitine (niet-essentieel aminozuur) aanwezig is > onvoldoende omzetting door gebrek aan energie
  • Te weinig water aanwezig is > concentratieverhoging, want ureum kan niet uitgeplast worden
  • Sprake is van SIBO > overgroei aan bacteriën die zelf ammoniak vormen

* Gemiddeld gezien krijgen mensen dagelijks voldoende eiwitten binnen bij 0,4 × aantal kg lichaamsgewicht. Bij structureel meer inname gaan de nadelen (zoals afbraak in de darmen, maar ook teveel insuline-aanmaak) zwaarder wegen dan de voordelen.

Waar moeten hoogwaardige aminozuren aan voldoen?

Een beetje ammoniak hebben we nodig voor aanmaak van nieuwe aminozuren, maar te veel kan giftig worden. We moeten daarom gebalanceerd eten. Voor de meesten van ons is een ideale basis: veel verse groenten en fruit, noten, zaden, peulvruchten, knollen, eieren, biologisch vlees en vis, volwaardige granen, goede vetten en een beetje (rauwmelkse) zuivel.

De complexiteit van voeding kan nooit met pillen vervangen worden. Maar het is in onze huidige maatschappij wel een uitdaging geworden om hoogwaardige en volledige levensmiddelen te vinden en te bekostigen. En omdat we ook veel meer voedingsstoffen gebruiken om ons lichaam in balans te houden, zijn supplementen vaak noodzakelijk geworden om een optimale gezondheid te behouden of te verkrijgen.

Het International Nutrition Research Center heeft onderzocht voor verschillende bronnen van aminozuren hoe de verhouding is tussen de opneembaarheid (de lichtgroene balk) en de hoeveelheid vrijgekomen ammoniak (de donkergrijze balk). De meest linker balk is een aminozuursupplement dat optimaal is: de eiwitten worden voor 99% opgenomen en benut door het lichaam en er wordt slechts 1% ammoniak gevormd.

Waar moet een optimaal aminozuursupplement aan voldoen?

Als je een supplement aan wilt schaffen om voldoende aminozuren binnen te krijgen, let dan op het volgende:

  • Kies een supplement dat uit de 8 essentiële aminozuren bestaat.
  • Kies een supplement met een hoge hoeveelheid BCAA’s (dit zijn de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine). Deze drie aminozuren spelen een belangrijke rol bij de spiergroei en het herstel van spieren. Tevens worden zij omgezet in energie als je lichaam daar behoefte aan heeft (tijdens verhoogde inspanning). De ideale verhouding is 40 tot 50%.
  • Kies een supplement dat voor 99% opgenomen wordt (i.p.v. 16% tot 52%). Het is daarvoor noodzakelijk dat de aminozuren gehydrolyseerd zijn en niet afkomstig van zuivel.
  • Kies een supplement dat snel wordt opgenomen in de bloedbaan (bijv. binnen een half uur).
  • Kies een zuiver product: vrij van GGO/GMO-grondstoffen, vrij van vulstoffen, vrij van allergenen, vet, suiker, zout en zuivel.
  • Kies capsules, zodat je de keus hebt om capsules in te nemen of de capsule te openen en het poeder ergens in te verwerken.

Je kiest voor hoogwaardige essentiële aminozuren:

  • Als je snel resultaat wilt voor spiergroei of spiertonus. Perfect voor na je training.
  • Als je geen verlies wilt van aminozuren uit je supplement. Een unieke, gehydroliseerde samenstelling garandeert een 99% absorptie door de extreem makkelijke opneembaarheid.
  • Ter ondersteuning bij gewichtsverlies. Aminozuren geven een verzadigingsgevoel waardoor je minder behoefte hebt aan snacken en snaaien. Ook geeft het meer kracht om in beweging te komen > wandelen, fietsen, sporten.
  • Als je meer verzadiging wilt zonder maag- of darmklachten te krijgen of shakes te moeten maken. Veel eiwitpoeders vallen zwaar op de maag, zijn niet lekker of bewerkelijk.
  • Als je extra eiwitten wilt zonder puistjes of vieze zweetgeurtjes te krijgen. Melkeiwitten, met name caseïne, zijn zwaar verteerbaar. Je verliest er veel van en er komt veel ammoniak vrij. Dat kan puistjes en een nare geur veroorzaken of verergeren.
  • Als je kinderen en tieners optimale groei en herstel wilt bieden, zonder bijwerkingen.
  • Als je goed wilt herstellen van wonden, operaties, bevallingen, etc.
  • Als je snel wilt herstellen na ziekte.
  • Als je zeker wilt zijn dat je voldoende bouwstoffen binnenkrijgt in periodes van stress (en weinig of slecht eten).
  • Als je je voeding wilt aanvullen bij verminderde eetlust.
  • Als je je hersencapaciteit wilt optimaliseren voor studie, examen of hectische periodes. Je kunt het heel goed combineren met nano platina.
  • Als je meer kracht en energie wilt bij een vega(n) dieet. Plantaardige voedingsmiddelen kosten ons lichaam meer moeite om af te breken en om te bouwen.
  • Als je na een maagverkleining of bypass het risico op spierafbraak wilt minimaliseren.
  • Als je je (mentale) weerbaarheid wilt verbeteren. Aminozuren zijn tevens bouwstenen voor hormonen en neurotransmitters, die zorgen voor mentale en emotionele weerbaarheid.

Dosering

10 gram essentiële aminozuren komt door de hoge opname overeen met circa 25 – 30 gram “makkelijk opneembaar” eiwitrijk voedsel zoals kip of ei. Bij plantaardige eiwitten is 10 gram essentiële aminozuren te vergelijken met circa 50 – 60 gram voedseleiwit.

5 gram per dag, als poeder of in capsules

2 tot 4 gram direct na de inspanning

10 gram per dag, als poeder of in capsules

  • Kinderen 1-6 jaar: 1 tot 2 gram per dag
  • Kinderen 6-12 jaar: 2 tot 5 gram per dag
  • Kinderen vanaf 12 jaar: 5 gram per dag
0