Maagzweer
Een maagzweer is een beschadiging in het slijmvlies van de maag of het begin van de twaalfvingerige darm. Deze beschadiging zorgt ervoor dat maagzuur in contact komt met zenuwen in de maagwand, wat pijn veroorzaakt. Pijn na het eten is een belangrijke aanwijzing voor een maagzweer. Andere symptomen kunnen zijn: brandend maagzuur, oprispingen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en verminderde eetlust.

Voorkomen en behandelen van een maagzweer
Als de oorzaak een infectie met de H. pylori bacterie is, zal de huisarts meestal een kuur met twee of drie antibiotica voorschrijven. De keuze voor reguliere of natuurlijke behandeling is persoonlijk. Je kunt eerst kiezen voor een natuurlijk protocol en als dat onvoldoende resultaat oplevert, overstappen naar reguliere medicatie. Nano zilver is een natuurlijk alternatief voor antibiotica.
Natuurlijke behandeling van een maagzweer
Een natuurlijke behandeling richt zich op het verminderen van stress, het volgen van een gezond dieet en het gebruik van voedingssupplementen en kruiden.
Maagzweer en stress
Hoewel voeding en suppletie belangrijk zijn, is het verminderen van stress het allerbelangrijkst. Plan dagelijks rustmomenten in, bijvoorbeeld tijdens de maaltijden. Eet rustig en kauw goed (minimaal 15 keer per hap). Neem na de maaltijd ook tijd voor rust, vermijd fysieke inspanning en probeer 10 tot 20 minuten pauze te nemen voordat je weer verder gaat met je dagelijkse activiteiten.
Eten bij een maagzweer
Zorg dagelijks voor een ruime hoeveelheid groenten en fruit. Streef naar 50% fruit bij je ontbijt en 50% groenten bij lunch en diner. Vermijd sterk bewerkte voeding en beperk alcohol, sigaretten, koffie en specerijen. Word bewust van welke voeding voor jou werkt en wanneer je last hebt, en pas je eetstijl hierop aan.
Aloë vera bij een maagzweer
Aloë vera is een krachtig middel voor het herstellen van het maagslijmvlies, het binden van maagzuur, het werken als ontstekingsremmer en zelfs het bestrijden van de H. pylori bacterie. Het verbetert de werking van het gehele spijsverteringsstelsel. Het is het beste om verse aloë vera te gebruiken, omdat de werkzame stoffen dan intact blijven. Je kunt de heldere gel uit de stengel verwerken in smoothies of sapjes. Het overgebleven dunne gelei kan als vochtinbrengende lotion op de huid worden aangebracht. Kies voor biologische aloë vera sap zonder chemische toevoegingen en gebruik het niet als je allergisch bent voor ui of knoflook.
Zoethout bij maagzweer
Zoethout heeft een beschermende en ontstekingsremmende werking op de maag en is daarom goed te gebruiken als supplement of als thee bij maagzweren.
Probiotica bij maagzweer
Goede bacteriën produceren bacteriociden die ziekteverwekkers zoals de H. pylori kunnen doden. Probiotica kunnen dus nuttig zijn, zelfs zonder antibiotica. Er zijn probiotica die specifiek ontstekingsremmend werken op de slijmvliezen, wat een extra voordeel heeft. Als je probiotica combineert met nano zilver of antibiotica, zorg dan voor een pauze van minimaal twee uur tussen de inname van beide.
Geneeskrachtige stoffen en dosering
Nutriënt | Dosering (bij voorkeur in overleg met een deskundige) |
Nano zilver | Op advies. Richtlijn 30 ml per dag voor de maaltijd in een schone mond. Bij hevige klachten kan 2-3 keer per dag 30 ml voor twee weken. |
Nano zink | Op advies. Richtlijn 30-60 ml per dag. |
Nano ijzer | Op advies. Richtlijn 30-60 ml per dag. |
Vitamine B12 (actief) | Zie verpakking |
Probiotica | Zie verpakking |
Kurkuma | 1000-2000 mg per dag: voorkomt aanhechting van de H. pylori aan de maagwand, remt de groei en werkt ontstekingsremmend. |
Zoethout | Als thee of in capsules de aanbevolen dosering. |
Oorzaak van een maagzweer
De Helicobacter pylori bacterie wordt vaak als de belangrijkste oorzaak genoemd. Het wordt geschat dat 50% van de wereldbevolking deze bacterie bij zich draagt. De meeste mensen ervaren weinig tot geen klachten, maar in sommige gevallen kan het leiden tot een maagzweer of zelfs maagkanker.
Andere oorzaken zijn het gebruik van NSAID’s zoals ibuprofen en diclofenac, die het maagslijmvlies verzwakken, en langdurig gebruik van andere medicijnen. Stress en roken kunnen de situatie verergeren. Energetisch gezien wordt stress vaak geassocieerd met maagproblemen, waardoor het een belangrijke factor speelt in maagziekten.