Sponsored by The Health factory

Neem ook een kijkje op onze:

Lekker in je vel tijdens de zwangerschap en daarna

Gefeliciteerd! 

Je bent in blijde verwachting of je bent al bevallen. Natuurlijk wil je het beste voor  je kindje en jezelf. In deze blog lees je er alles over.

Nano ijzer

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap bestaat er een verhoogde behoefte aan ijzer, omdat een zwangere vrouw 2 liter extra bloed produceert. Iedere zwangere vrouw in Nederland wordt meermaals getest op bloedarmoede. Bij een HB gehalte lager dan 6,8 mm/l wordt vaak een uitgebreider bloedonderzoek uitgevoerd om na te gaan of deze lage waarde wordt veroorzaakt door een gebrek aan ijzer. Ook de normale verdunning van het bloed tijdens de zwangerschap en een gebrek aan een andere voedingsstof zoals foliumzuur of vitamine B12, kunnen immers een lagere waarde veroorzaken.

Wat is nano ijzer?

 • Nano ijzer is elementair (niet gebonden een aan andere stof) ijzer opgelost in zuiver water
  Het is 100% opneembaar voor het lichaam

 • Nano ijzer werkt snel en doeltreffend in lage doseringen*

 • Nano ijzer is volledig vrij van toegevoegde stoffen en dus 100% zuiver

 • Nano ijzer kan niet stapelen en is daardoor 100% veilig.

  *Onderzoek wijst uit dat hoge ijzerdoseringen verantwoordelijk zijn voor de vervelende bijwerkingen (Am. J. Med. 2005; 118 (10):1142-7).

Het verschil tussen nano ijzer, vloeibare ijzersupplementen en staalpillen

 • Vrouwen voelen met nano ijzer vaak al binnen een paar dagen een verbetering in hun energie en algemeen welbevinden.

 • Het opheffen van bloedarmoede gaat veel sneller met nano ijzer dan met staalpillen.

 • Nano ijzer werkt ook veel sneller dan vloeibare ijzerelixers, die minimaal 4 weken gebruikt moeten worden.

 • Nano ijzer geeft geen klachten als misselijkheid, buikpijn, verstopping en zwarte ontlasting en heeft geen verstorend effect op de goede darmbacteriën.

 • Het ijzer in staalpillen wordt slecht opgenomen door de darmen. Het in de darmen achtergebleven ijzer is voeding voor schimmels. Dit kan resulteren in schimmelinfecties zoals candida of spruw.

 • De opname van ijzer uit de vloeibare ijzersupplementen is ook niet optimaal en kan dezelfde klachten geven.

 • Verloskundigen zetten nano ijzer effectief in bij zwangere en pas bevallen vrouwen die veel bloed hebben verloren, zoals na een miskraam, na curettage en bij nabloedingen.

Dosering en gebruiksadvies

30-60 ml per dag bij klachten.

Onderhoudsdosering: 10-20 ml per dag.
Houd de vloeistof 1 minuut in de mond, alvorens door te slikken, voor optimale opname door het slijmvlies.

Let op: ijzer bindt zich gemakkelijk aan stoffen in koffie, thee (zwart, groen, rooibos), granen en zuivel (looizuur, fytinezuur en calcium). Deze stoffen blokkeren de opname van ijzer. Eet en drink geen koffie of thee een half uur voor en na inname! Behalve iets vitamine C rijks, zoals een stuk fruit of versgeperst sap.

Vitamine C bevordert namelijk de opname. Bloedarmoede kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur. Neem deze vitaminen voor de zekerheid ook extra in (zie verderop).

Literatuurverwijzing naar wetenschappelijk onderzoek nano ijzer:
Rieznichenko et al (2013). Iron nanoparticles’ effectiveness for new antianemic preparations development. Nanocon (10), 16-18.

Ervaring van een zwangere vrouw:
Op vrijdag 20 mei is door de verloskundige mijn ijzer gemeten d.m.v. vingerprik: 6.1. Ik werd doorgestuurd om 2 buisjes bloed af te laten nemen voor HB en MCV. Op zaterdag 21 mei begon ik met 2x per dag 30 ml nano ijzer.
Dinsdagochtend 24 mei liet ik bloed afnemen. Vandaag kreeg ik de uitslag: je HB is mooi: 7,4 en het MCV 94. Onvoorstelbaar he, dat dit zo snel kan…! Tessa van der Steen, ‘Your Health Coach’ te Amsterdam.

Lees meer over nano ijzer.

Okinawa mineralen

Tijdens en na de zwangerschap is er een verhoogde behoefte aan calcium en magnesium. Er ontstaat snel een tekort, dat zich kan uiten in de volgende klachten:
• Spierkrampen
• Hartkloppingen
• Vermoeide spieren en algehele vermoeidheid
• Misselijkheid
• Maagzuur
Zwangerschapsvergiftiging*
• Hoge bloeddruk
• Slapeloosheid
• Hoofdpijn.

De meeste klachten zijn vaak snel op te lossen of zelfs te voorkomen door de Okinawa mineralen te gebruiken. Door een maatschepje toe te voegen aan het water dat je gedurende de dag drinkt, heb je veel minder last van maagzuur en misselijkheid. De mineralen en spoorelementen zijn tevens van groot belang voor de vorming van het zenuwstelsel van je ongeboren kindje.

Okinawa mineralen bevatten in de basis calcium en magnesium in de natuurlijke verhouding van het lichaam 2:1, aangevuld met meer dan 76 essentiële mineralen en spoorelementen! Spoorelementen zijn mineralen waar we slechts een klein beetje van nodig hebben, maar zijn voor een groot gedeelte uit de bodem en dus uit de voeding verdwenen. Aanvulling is essentieel.

De mineralen hebben een biologische beschikbaarheid van 80% in 20 minuten! Dat betekent dat na 20 minuten 80% op de plaats van bestemming is (spieren, botten, etc.). De Okinawa mineralen worden heel goed en snel opgenomen, geven snel verlichting van tal van klachten, bevatten geen belastende stoffen en zijn dus 100% zuiver en veilig!

Gebruik: 1 tot 3 keer per dag 1 maatschepje oplossen in water, sap, yoghurt of een warme drank.

Toepassing baby’s: een mespuntje toevoegen aan iedere fles.

*Epidemioloog Luc Smits geeft in januari 2016 in de Volkskrant aan dat 1000 mg extra calcium vanaf het tweede trimester zwangerschapsvergiftiging kan voorkomen. Hij is mening dat iedere verloskundige en gynaecoloog dit zou moeten adviseren. Extra calcium vraagt om extra magnesium. In de verhouding 2:1.

Tip:
Om maagzuur en misselijkheid tegen te gaan in ieder glas water een beetje poeder oplossen en door de dag heen opdrinken.

Nano zink

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam ook een verhoogde behoefte aan zink. Dat is niet zo verwonderlijk, want zink is nodig voor de aanmaak en groei van lichaamsweefsels, de opbouw van eiwitten en een goed werkend immuunsysteem. Zink draagt bij aan de groei van het centrale zenuwstelsel en de algehele groei van je baby.

Een tekort aan zink kan leiden tot:

 • Een slechte weerstand voor en tijdens de bevalling
 • Veelvuldige herpesuitbraken
 • Het ontstaan van spataderen, aambeien en striae
 • Stemmingsklachten tijdens én na de zwangerschap
 • Een groeiachterstand of aangeboren afwijkingen.

Wat is nano zink?

 • Nano zink is elementair zink opgelost in het puurste water
 • Het is 100% opneembaar voor het lichaam en werkt daardoor snel en doeltreffend, zonder hoge doseringen te hoeven gebruiken
 • Nano zink is volledig vrij van toegevoegde stoffen en dus ook 100% zuiver
 •  Nano zink kan niet stapelen en bindt zich niet aan andere stoffen in de darmen, vanwege de effectieve opname van zink door het mondslijmvlies.

  Gebruik: 30 ml per dag bij klachten.

  Onderhoudsdosering: 10-20 ml per dag.

Baby zinkspray

Nano zink is als spray handig uitwendig in te zetten bij luieruitslag, gezichtspuistjes en berg. Eventueel combineren met een zilverspray.

Het nano zink in sprayvorm bevat zink in een beter opneembare vorm voor de huid en werkt dus effectiever dan een zinkzalf. Zinkzalf bevat vaak minerale oliën (bv. vaseline), die niet intrekken en opname van de werkzame stoffen blokkeren.

De baby zinkspray zet je in bij:

• Rode en/of droge huid
• Babypuistjes
• Berg
• Luieruitslag (aan de lucht laten drogen)
• Virusinfecties bij jonge kinderen, zoals een koortslip of waterwratjes (in- en uitwendig)
• Bij verkoudheid en andere infecties (3 x per dag in de mond).

Gebruik spray: 3x per dag of naar behoefte 1 spraytje op de huid aanbrengen of in de mond sprayen.

Bij gebruik op de billen laten drogen en evt. insmeren met een natuurlijke crème, zoals wolvet.

Lees meer over nano zink.

Nano zilver

Nano zilver werkt als een natuurlijk antibioticum op de huid en heelt allerlei plekjes en wondjes.

De zilverspray is effectief in te zetten bij:
• Spruw en andere schimmelinfecties zoals ringworm (ook innemen)
• Huiduitslag en puistjes
• Ontsmetten van wondjes
• Smetplekjes
• Koortslip (ook innemen).

Gebruik: naar behoefte, meestal 1-5 sprays per dag. De zilverspray kan nagevuld worden vanuit een grotere fles.

Deze grotere maat is ook geschikt voor inname. Nano zilver tijdens de zwangerschap mag, mits je niet gaat ontgiften. Daarom mag je maximaal 10 ml innemen gedurende deze periode.

Voor vrouwen met een verlaagde weerstand, die snel een herpesuitbraak of een blaasontsteking krijgen, kan 10 ml per dag voldoende zijn om een infectie te voorkomen, gecombineerd met andere supplementen. Ook overmatig candida in de darmen kan in de hand gehouden worden met nano zilver.

Tijdens de borstvoedingsperiode liever geen nano zilver nemen. Voor de ontwikkeling van de weerstand van je baby is het doormaken van bv. verkoudheidsinfecties belangrijk. Dit wil je zoveel mogelijk met rust laten, tenzij er medicatie dreigt ingezet te worden. Dan is nano zilver een veilig alternatief. Laat je adviseren door een gezondheidsdeskundige.

Tip: bij borstontsteking, als medicatie dreigt nodig te zijn of de borstvoeding in gevaar komt, mag je dagelijks 10 ml innemen per dag om de infectie te remmen. Je kunt daarnaast ook 3 keer per dag de spray aanbrengen op het geïnfecteerde gebied (alleen in de acute fase).

Lees meer over nano zilver.

Jodium

Volgens de World Health Organization (WHO) is een jodiumgebrek bij zwangere vrouwen de belangrijkste vermijdbare oorzaak van geestelijke achterstand en hersenschade. Onderzoek heeft uitgewezen dat een jodiumtekort tijdens de zwangerschap de taalontwikkeling op latere leeftijd nadelig beïnvloedt.

Niet te onderschatten dus, het belang van jodium*.
Zwangere en zogende vrouwen hebben tenminste 175 respectievelijk 200 mcg jodium nodig. Dit wordt meestal met gewone voeding niet gehaald. Een jodium- of zeewiersupplement is dan een goede optie.

Jodium is een onmisbaar spoorelement voor de ontwikkeling en groei van kinderen.

*Abel MH, Caspersen IH, Meltzer HM, Haugen M, Brandlistuen RE, Aase H, Alexander J, Torheim LE, Brantsæter AL. Suboptimal Maternal Iodine Intake Is Associated with Impaired Child Neurodevelopment at 3 Years of Age in the Norwegian Mother and Child Cohort Study. J Nutr. 2017 Jul;147(7):1314-1324.

Vitamine A

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid. Tijdens de ontwikkeling van de foetus geeft vitamine A o.a. het signaal voor de ontwikkeling van diverse organen, lichaamsfuncties en klieren. Daarnaast speelt vitamine A een rol in de symmetrische ontwikkeling van het lichaam van de baby. Ook aan het einde van de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode is vitamine A van essentieel belang.

Er is veel verwarring over de hoeveelheid vitamine A die nodig is tijdens de zwangerschap. Er is vooral een angst voor teveel, hetgeen toxisch zou zijn. Deze angst is grotendeels ongegrond en wordt vooral gevoed door te weinig kennis. In de praktijk krijgt bijna iedere zwangere vrouw te weinig vitamine A binnen, terwijl het juist zo belangrijk is. Laat je goed informeren door mensen die geschoold zijn in de orthomoleculaire geneeskunde, bijv. bij je gezondheidswinkel.

B-vitaminen

Het belang van B-vitaminen voor zwangere vrouwen is vooral bekend door het inname-advies van foliumzuur (vitamine B11). Aan alle zwangere vrouwen wordt vanaf de actieve zwangerschapswens tot aan ongeveer 10 weken zwangerschap 400 mcg foliumzuur aanbevolen. Dit zou een open ruggetje en gehemelte kunnen voorkomen, een ernstige geboorteafwijking. In de orthomoleculaire geneeskunde geeft men een genuanceerder en afwijkend advies, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Ten eerste werken alle B-vitaminen op een geraffineerde manier met elkaar samen. Als je zwanger bent, kun je dus het best het hele complex gebruiken. Vooral vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12 werken nauw samen. Deze vitaminen tezamen dragen bijvoorbeeld bij aan een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind, maar eigenlijk is ieder groeiproces in het lichaam afhankelijk van deze 3 B-vitaminen.

Een tekort aan bovenstaande vitaminen wordt in verband gebracht met o.a. herhaalde miskramen en zwangerschapsdiabetes. Vitamine B3 is belangrijk om eventuele DNA-schade te herstellen. Vitamine B12 kan ook nog bloedarmoede voorkomen tijdens en na de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B6 helpt bij het voorkomen en verminderen van zwangerschapsmisselijkheid. De placenta bevat veel choline, een stof die wordt gerekend tot het B-complex. Choline is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de foetus.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de cognitieve vermogens op latere leeftijd een boost krijgt bij voldoende inname tijdens de zwangerschap. B-vitaminen worden meestal in een supplement aangeboden in een inactieve vorm. Het lichaam moet deze inactieve vormen nog omzetten naar de actieve vormen, pas dan kunnen de lichaamscellen de vitaminen gebruiken.

Nu blijkt dat er veel mensen zijn (de schattingen variëren van 30% van de bevolking tot iedereen) bij wie de omzettingen niet goed verlopen, waardoor de B- vitaminen onbenut blijven. De niet omgezette vormen zijn toxisch voor ons en kunnen klachten geven die betrekking hebben op het zenuwstelsel.

Het is dus belangrijk om gedurende de gehele zwangerschap (de groei houdt immers niet op na 10 weken) de actieve vormen van alle B-vitaminen te slikken. Vraag hier bij je gezondheidswinkel expliciet naar! Zo krijgt je lichaam extra B-vitaminen binnen, die optimaal gebruikt kunnen worden en geen problemen geven.

Vitamine D

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D. Vitamine D is nodig voor de ontwikkeling van ons skelet en voor het afweersysteem. Maar er is meer!

Uit een overzichtsartikel, waarin 3357 studies onder de loep zijn genomen, bleek dat een vitamine D tekort tijdens de zwangerschap een verhoogd risico geeft op zowel zwangerschapsvergiftiging als zwangerschapsdiabetes. Zwangere vrouwen met een goede vitamine D-status krijgen kinderen met minder kans op allergieën en luchtweginfecties, zoals het RS-virus. Onderzoek, uitgevoerd door het UMC Utrecht, wees uit dat meer dan de helft van de onderzochte vrouwen geen extra vitamine D slikten.

Bij alle geteste baby’s werd het navelstrengbloed gemeten. De kinderen met de grootste tekorten hadden een 6 keer grotere kans op het RS-virus. Luchtweginfecties, veroorzaakt door het RS-virus, zijn verantwoordelijk voor de meeste ziekenhuisopnamen bij jonge kinderen.

Het innameadvies voor zwangere vrouwen is 10 mcg per dag. De nieuwste wetenschappelijke inzichten wijzen richting een hogere inname. Alleen al in ons buurland Duitsland is de aanbevolen hoeveelheid 2 keer hoger dan hier. Ook borstgevoede baby’s mogen 10 mcg per dag extra vitamine D. Kies voor een variant zonder hulpstoffen en op basis van olie.

Silicium

Silicium, oftewel kiezelzuur, is het op 1 na meest voorkomende element op aarde; dit geldt ook voor het menselijk lichaam. Silicium is het belangrijkste mineraal voor sterk en soepel bindweefsel. Zonder silicium kan het lichaam geen calcium absorberen en gebruiken.

Een tekort aan silicium verzwakt de bindweefselstructuren, zoals onze gewrichtsbanden en pezen. Omdat silicium nog maar weinig in voeding voorkomt of in voeding voorkomt die wij nauwelijks meer eten, zoals gierst en brandnetels, hebben veel vrouwen, met name bij het ouder worden, een tekort aan dit mineraal.

Zo bevat collageen, dat verantwoordelijk is voor de weerbaarheid en de elasticiteit van de huid, zo’n 75% silicium. Een tekort aan silicium kan een rol spelen bij o.a. bekkeninstabiliteit, aambeien en striae. Klachten die je liever niet krijgt tijdens de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit ontstaat, doordat de banden die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden, verzwakken.

Ongeveer vijf procent van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken. Aangezien silicium een belangrijke bouwstof is voor de bindweefselstructuren, kan het nemen van extra silicium op een natuurlijke manier bijdragen aan de behandeling van bekkeninstabiliteit. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen, dus overweeg een goed siliciumpreparaat.

Omega 3-vetzuren

Onze hersenen, het zenuwstelsel en het netvlies van de ogen bevatten een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. 60% van de hersenen bestaan uit vetzuren. 1/6 hiervan is omega-3 DHA. Tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding heeft het lichaam meer omega-3 DHA vetzuren nodig. Het ongeboren kind onttrekt dit dan aan het lichaam van de moeder. De aanbevolen dagelijkse inname van visvetzuren voor volwassenen is 250 mg per dag. Een aanvulling met ten minste 200 mg DHA per dag draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het ongeboren kind. Dit is een officiële Europese richtlijn.

DHA is van belang voor de normale groei en ontwikkeling van de hersenen en ogen van je kindje. De aanleg van het zenuwstelsel begint al vroeg in de zwangerschap. Ook hierbij speelt omega-3 DHA een rol. Het is belangrijk dat de moeder in een goede conditie aan de zwangerschap begint. Het is dus goed om de hoeveelheid omega-3 DHA in je lichaam alvast aan te vullen. In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van het kind in verhouding erg veel. Hier is veel omega-3 DHA voor nodig. Tijdens de borstvoeding krijgt het kind DHA binnen via moedermelk.

Het is dus een uitgelezen tijd om vooral door te gaan met het consumeren van voldoende DHA.
Rijke bronnen van DHA zijn algenolie, krillolie, visolie en vette vis. Kies een supplement dat voldoende hoog gedoseerd is (250 mg EPA en DHA en aanvullend 200 mg DHA) en een hoge kwaliteit heeft (i.v.m. de zuiverheid). Pas op met het eten van vette vis; met name de grote varianten, zoals tonijn, bevatten veel kwik.

Probiotica

Er is ongelofelijk veel onderzoek gedaan naar probiotica in het algemeen en tijdens zwangerschap en na de geboorte in het bijzonder. Belangrijk om te weten is dat meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap (bv. in het laatste kwartaal) en gedurende de periode van borstvoeding probiotica gebruikten, kinderen kregen met aanzienlijk minder kans op het ontwikkelen van allergieën en atopisch eczeem* dan vrouwen die geen probiotica suppleerden.

Blijkbaar is de kwaliteit van de darmflora van de moeder van grote invloed op de darmflora van het kind en dus op het immuunsysteem. Omdat de meeste mensen niet van zichzelf weten hoe het met hun darmflora is gesteld, is het een goed idee om preventief probiotica in te zetten, vooral als deze aandoeningen in de familie voorkomen.

Kinderen krijgen hun eerste en belangrijkste bacteriën mee van de moeder: tijdens de geboorte (bacteriën uit de vagina en de anus) en van de huid (tepels). Het aantal kinderen dat geboren wordt via een keizersnede blijft toenemen en ook lang niet ieder kind krijgt borstvoeding.

Dat betekent dat deze kinderen een slechte start krijgen voor wat betreft het ontwikkelen van hun darmflora en dus van het oh zo belangrijke immuunsysteem. Probiotica kan hier uitkomst bieden. Er zijn probiotica op de markt, die speciaal zijn samengesteld voor de darmflora van baby’s. Let wel op dat er geen hulpstoffen in zitten.

Vrouwen die flesvoeding geven, doen er sowieso goed aan om probiotica aan de flesvoeding toe te voegen, omdat baby’s normaal gesproken goede bacteriën via de moedermelk binnenkrijgen en nu dus niet.
Bij krampjes in de eerste maanden kun je klachten snel verlichten door het geven van probiotica aan je baby. Daarnaast help je de darmen om een evenwichtige darmflora op te bouwen, wat resulteert in een goede weerstand.

*Rautava S et al. Probiotics during pregnancy and breast-feeding might confer immunomodulatory protection against atopic disease in the infant. J Allergy Clin Immunol. 2002;109(1):119-21.

Lees meer over het darmmicrobioom (darmflora) en de heilzame werking van probiotica.

Indium

Indium is een zeldzaam, maar cruciaal spoorelement voor de menselijke gezondheid. Het is een kleine krachtpatser, want je neemt slechts enkele druppels, maar het heeft een grote uitwerking. Waarom wordt indium onder kenners ‘the missing trace element’ genoemd?

1) Het zorgt ervoor dat ingenomen mineralen en spoorelementen voor 60 tot 600% beter worden opgenomen in de organen, afhankelijk van het mineraal en het orgaan.

2) Indium reguleert de HPA-as (de hormoonklieren hypofyse, hypothalamus en bijnieren, die zo nauw samenwerken en elkaar beïnvloeden, dat ze een soort lus vormen in je hormoonsysteem). Hierdoor worden alle hormonen in het lichaam direct of indirect gereguleerd en zijn ze beter met elkaar in balans.

Een goed werkende HPA-as waarborgt het evenwichtig samenwerken en in stand houden van alle lichaamsfuncties, zoals temperatuur, energieverbruik, zuurgraad, bloeddruk, ademhaling en spijsvertering. Ook zorgt de HPA-as voor het in goede banen leiden van de lichamelijke stressrespons. Je begrijpt nu misschien hoe belangrijk het is, vooral voor zwangere vrouwen, dat de HPA-as goed functioneert.

En nu concreet het Waarom indium nemen tijdens je zwangerschap een goed idee is:
Van indium is aangetoond dat het de opname van het spoorelement chroom met gemiddeld 333% verhoogt in diverse organen. Ook zink behoort tot de spoorelementen die sterk verbeterd worden opgenomen onder invloed van indium. Deze bevindingen zijn afkomstig van 13 klinische studies, uitgevoerd door dr. Alfred Schroeder in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Zowel chroom als zink zijn essentieel voor een goede werking van het hormoon insuline, dat onze bloedsuikerspiegel reguleert.
Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat indium ingezet wordt bij zwangerschapsdiabetes. Maar er is meer.

Insuline wordt tijdens de zwangerschap, indien voldoende op voorraad, omgezet naar het hormoon relaxine. Dit is 1 van de belangrijke hormonen tijdens de zwangerschap. Hiervan weten we dat het de gehele ontwikkeling van de foetus ondersteunt, van een goede locatie in de baarmoeder tot een optimale ontwikkeling van de hersenen.

Daarnaast wordt een tekort aan relaxine in verband gebracht met vroegtijdige geboortes. Relaxine helpt ook om tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden in je bekken losser te maken, waardoor je baby makkelijker geboren kan worden.

Omdat indium de HPA-as normaliseert, is het complete hormoonstelsel beter in balans. Mood swings tijdens de zwangerschap, maar ook puistjes en jeukklachten zijn hormoon gerelateerd; iedere verbetering is meegenomen toch? Ook het reguleren van de stressrespons is belangrijk als je zwanger bent, want des te minder stress, des te prettiger je zwangerschap en bevalling verloopt.

Tenslotte is het de moeite waard om indium al in te zetten als je zwanger wilt worden. Een hormoonsysteem dat in balans is, is 1 van de factoren die bijdraagt aan het zwanger kunnen worden en dus aan het begin van een nieuw en kostbaar leven.

Indium gebruiken

Gebruik: innemen op nuchtere maag, liefst direct na het opstaan. Je mag het gelijk doorslikken en vervolgens 10 minuten wachten met eten en drinken.

Voor de zwangerschap: 1 à 3 druppels per dag.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding: 1 druppel per dag.
Om te ontzwangeren en na de borstvoeding: 1 a 3 druppels per dag.

Bijzonderheden: indium heeft een sterke smaak met een licht samentrekkend effect. Dit went na een paar dagen. Indien gewenst kan indium gemengd worden met een beetje water. Echter, indium wordt altijd het beste opgenomen wanneer het puur ingenomen wordt, op nuchtere maag, buiten eten en drinken om.

Lees meer over indium.

Boekentips

Anna Myrte Korteweg. Vrije Geboorte. Volledig Herziene Editie. Uitgeverij Lente, 2018.
Met Vrije Geboorte – voor het eerst verschenen in 2011 – inspireert Anna Myrte Korteweg vele vrouwen tot het beleven van een bekrachtigende bevalervaring. Ze schrijft over het belang van eigen regie en de zin en onzin van veel protocollen. Ook praktische aspecten zoals het omgaan met pijn en de rol van de vader komen aan bod. Daarnaast gaat Korteweg in op de positieve rol die mindfulness kan spelen.

Edmond Schoorel. Het belang van warmte voor het opgroeiende kind. Uitgeverij Christofoor, 2015.
Alles begint met warmte. In de kou valt alles stil. Kou vatten is iets wat we in ons kikkerlandje maar al te goed kennen. ‘Warm vatten’ zou het omgekeerde kunnen zijn: gezondheid opbouwen. Als het iets verder gaat, noemen we het koorts. Maar ook koorts heeft te maken met gezond worden. In dit boek staat de warmte in de opvoeding centraal. Als die warmte zo belangrijk is, hoe kun je er dan het beste mee omgaan? Kun je dat opvoeden? Hoe kun je de warmte verzorgen? Is het belangrijk dat een kind ergens warm voor kan lopen? Wat is de rol van koorts? Welke kleding kan ik mijn kind het beste aantrekken? De tekst van dit boek is ontstaan uit de dagelijkse praktijk in het Kindertherapeuticum in Zeist.

Stefan Kleintjes. Eten voor de Kleintjes.
Uitgeverij Kosmos, 2017.
In Eten voor de kleintjes helpt Stefan Kleintjes om kinderen van 0 tot 4 jaar vaste voeding te leren eten. Het boek leert ouders hoe baby’s geheel zelfstandig nieuwe vaste voeding kunnen pakken, kauwen, eten en verteren. En dat alles in combinatie met borstvoeding en zonder het eten te prakken of te pureren. Een kindvriendelijke methode waarbij de baby zelf aangeeft waar hij aan toe is. Het boek coacht ouders bij een bewuste en goede voedselkeuze en helpt de eigen smaak en voorkeur van het kind te ontwikkelen, zodat het al vroeg leert dat eten leuk en gezellig is.

Veel voorkomende klachten en mogelijke oplossingen

**Doseringen in overleg met een deskundige.

Vermoeidheid:

nano ijzer, B-vitaminen, Okinawa mineralen, vitamine D

Misselijkheid:
B-vitaminen (B6), Okinawa mineralen

Maagzuur:
Okinawa mineralen
Hormonale disbalans (mood swings, puistjes, jeuk):
nano zink in- en uitwendig, zilverspray, indium evt. met Okinawa mineralen,

Verminderde weerstand:
nano zink en zilver, vitamine C, vitamine D, probiotica

Koortslip (herpes):
nano zink en zilver, vitamine C

Verminderde concentratie:
nano ijzer, Okinawa mineralen, jodium

Spierkrampen:
Okinawa mineralen

Spataderen, aambeien en striae:
nano zink, silicium en vitamine C

Bekkeninstabiliteit:
nano zink, silicium, vitamine C, Okinawa mineralen

Bloedarmoede:
nano ijzer, B-vitaminen, vitamine C
Schimmelinfecties bij moeder en kind (spruw):
nano zilver

Duizeligheid:
nano ijzer, B-vitaminen
Blaasontsteking:
nano zilver, vitamine C

Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie):
Okinawa mineralen, vitamine D

Zwangerschapsdiabetes:
Indium, Okinawa mineralen, vitamine D, B-vitaminen

Berg:
baby zinkspray en nano zilverspray

Huidklachten bij baby’s:
baby zinkspray en nano zilverspray
buikkrampen bij baby’s:
probiotica, eventueel Okinawa mineralen

Hoe creëer je een optimale gezondheid om vitaal zwanger te zijn en een gezonde baby te krijgen

Bekijk hier het gesprek met Sanne Knijn van Vitaal van start

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links

Alles lezen over nano ijzer

Alles leren over Okinawa mineralen

Alles lezen over de nano mineralen

Lekker in je vel tijdens en na de zwangerschap

Podcast met Sanne Knijn