Sponsored by The Health factory

Neem ook een kijkje op onze:

De ontwikkeling van kinderen naar volwassenheid

Het is misschien wel de grootste taak en de belangrijkste verantwoordelijkheid die we als mens hebben: het grootbrengen van onze kinderen. Vanaf het moment van de conceptie tot het moment dat ze uitvliegen heeft het gedrag van de opvoeders, de keuzes die we maken voor onze kinderen en waar we ze mee voeden een vormende en blijvende impact.

Gelukkig hoeven we het wiel meestal niet zelf uit te vinden. Er zijn door de tijd heen mensen geweest, die ideeën in de wereld hebben gebracht waar we inspiratie uit kunnen putten. Zo heeft Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, op holistische wijze uiteengezet hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt.

De eerste levensfases

Gedurende de eerste 7 jaar is de ontwikkeling gericht op het fysieke lichaam, het aankomen in het lijf. Voedingsstoffen die het lichaam helpen opbouwen is nu het allerbelangrijkste. De invloed van de omgeving is in deze fase het grootst. Alles wat de ouder doet en denkt, wordt deel van het kind.

De eerste 7 jaar wil het kind vooral nabootsen wat ze zien en voelen bij anderen. De ¬imprint van de omgeving is het grootst gedurende de eerste 1000 dagen vanaf de conceptie. Een prachtige documentaire die hierover gemaakt is, heet ‘IN UTERO’.

In de periode van 7 tot 14 jaar staat de ontwikkeling van het etherlichaam centraal. Het etherlichaam is nauw verbonden met het fysieke lichaam en omvat alle processen in het lichaam die voor leven zorgen. In deze fase wordt het gevoelsleven ontwikkeld: de buitenwereld wordt eerst gefilterd en niet zomaar meer opgenomen.

Er vindt vertering plaats om vervolgens denkbeelden te laten ontstaan. Het is een fase waarin gewoontes en geweten worden ontwikkeld. Tijdens deze fase is het mooi om mee te leven met het ritme van de seizoenen en het ritme van muziek. Goede voeding voor lichaam en geest werkt ondersteunend en vormt de basis voor de gewoontevorming van een gezonde leefstijl.

In de fase tussen 14 en 21 jaar waarin het astraallichaam zich ontwikkelt, ondergaan kinderen de (onbewuste) overgang van kennis naar inzicht. Het astraallichaam is de bron van alle gewaarwordingen, gevoelens en emoties van de mens. Hierdoor kunnen we de wereld om ons heen waarnemen en beleven. Jongeren in deze fase zoeken continue grenzen op en proberen je te tackelen, ruzie te maken en te zoeken naar het waarom.

Het is de kunst om het niet te persoonlijk te nemen, want het is precies het gebied dat ze aan het ontwikkelen zijn. Veel goede gewoontes ten aanzien van een gezonde leefstijl worden nu losgelaten. De puberteit is de brug tussen het zich laten leiden door de opvoeders en het zichzelf leiden. Meestal pikken de jongvolwassenen de gevormde gewoontes vanzelf weer op.

Voeding die de beste basis geeft

We zijn gewend dat ons door consultatiebureaus, overheidsvoorlichting en de voedingsmiddelenindustrie verteld wordt wat een kind moet eten. Dit is aan de ene kant heel begrijpelijk, aan de andere kant haalt het de autoriteit bij jezelf en bij het kind zelf weg. Een kind weet zelf heel goed wat en hoeveel het nodig heeft.

Voor het vermogen van kinderen om naar de voeding te verlangen (en te vragen!) die het beste voor ze is, is pure voeding noodzakelijk. Als kinderen (en volwassenen) veel bewerkte voedingsmiddelen eten, vol lege koolhydraten, suikers, bewerkte vetten, E-nummers, etc., dan raken ze dat vermogen kwijt. Hun lichaam gaat dan letterlijk ‘craven’ en vragen naar meer van dat soort voedsel en dranken. Dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond.

Je kunt dus veel meer op de keuzes van je kind vertrouwen dan je misschien denkt. Overheidsinstanties (zoals het voedingscentrum) en de jeugdgezondheidszorgbureaus worden gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie en door productschappen. De voorlichting is niet onafhankelijk, maar dienend aan de industrie.

Als je behoefte hebt aan voorlichting, ga dan op zoek naar organisaties of deskundigen die een onafhankelijk advies geven. Bijvoorbeeld een kindervoedingscoach (van de Better Health Academy).

6 vuistregels voor een gezonde voeding voor kinderen:

 1. Bied zoveel als mogelijk biologische voeding aan. Deze voeding heeft een hoger gehalte aan gezondheid bevorderende stoffen. Dat kunnen vitaminen en mineralen zijn, maar ook de zogenaamde fytonutriënten, stofjes uit planten die beschermen tegen ziektes en het immuunsysteem versterken. Daarnaast bevat biologische voeding niet of nauwelijks gifstoffen. Voor de goedkeuring van chemische middelen in de landbouw is doorgaans geen rekening gehouden met kinderen, met de combinatie van meerdere stoffen en met lange termijneffecten.
 2. Kies onbewerkte of minimaal bewerkte producten. Voorbeelden zijn volle zuivel, volkorenproducten, heel fruit met schil (i.p.v. sapjes of moesjes).
 3. Varieer met groenten, fruit en graansoorten. Bied ook bij de lunch en tussendoor groenten aan, zoals rauwkost of een klein groentesoepje.
 4. Kies bewust voor goede eiwitbronnen en vermijd overdaad. Wissel biologisch vlees af met vette vissoorten, biologische eieren en volle zuivel (afkomstig van koeien als je kind het kan verdragen of geit en schaap). Zaden, pitten en noten zijn ook goede eiwitbronnen. Als je plantaardige zuivelvervangers gebruikt, wissel dan af. Geef liever geen soja aan kinderen, dit kan een hormoon verstorende werking hebben. Als je kind geen vlees en vis eet, denk dan aan een vitamine B12-supplement en gebruik bv. zeewier om aan voldoende jodium te komen.
 5. Beperk de inname van suikers. Het klinkt cliché, maar kinderen krijgen gemiddeld 51 kilo suiker per jaar binnen. De overdaad aan suikers pleegt een aanslag op het gebit, levert loze calorieën, is verslavend, maakt dik en veroorzaakt op de lange duur diabetes. Daarnaast verzwakt suiker het immuunsysteem en maakt het kinderen vatbaarder voor virusinfecties. Er zitten ontzettend veel verborgen suikers in levensmiddelen voor kinderen. Reden te meer om goed op etiketten te kijken en minimaal bewerkte producten te kiezen.
 6. Bied schoon drinkwater aan. Helaas is ons drinkwater niet meer zo schoon als we van oudsher gewend zijn in Nederland. De grote hoeveelheid residuen van chemische stoffen als medicijnen (bijv. antibiotica, pijnstillers en antidepressiva), chemische bestrijdingsmiddelen (bijv. glyfosaat) krijgen onze drinkwaterbedrijven er niet meer volledig uit gezuiverd. Soms ontstaat de vervuiling op een later punt, bijvoorbeeld lood dat in drinkwater terecht komt als het door loden waterleidingen stroomt. Er zijn diverse filtersystemen verkrijgbaar in Nederland. Voor wie hier meer over wilt weten, kan zich hier inlezen.

De belangrijkste voedingsstoffen voor kinderen

Hoe goed je je kind ook voedt, er bestaat altijd een kans op tekorten. We groeien op in een vervuilde wereld met veel prikkels. Om te ontgiften, prikkels te verwerken en weerbaarheid te hebben voor stress (het lichaam ervaart ook een stresstoestand door de grote hoeveelheid gifstoffen en door straling), zijn extra voedingsstoffen noodzakelijk.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen meerdere tekorten hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveel¬heden zijn vastgezet op het voorkomen van (gebreks-)ziekten en niet op het bereiken van een optimale gezondheid. Daarom worden hier supplementen aanbevolen die hogere hoeveelheden bevatten dan de ADH’s.

Vitamine C
Belangrijk voor kinderen in de groei, omdat het een rol speelt in de vorming van kraakbeen, spierweefsel, collageen en bloedvaten. Daarnaast bevordert het de opname van ijzer. IJzer afkomstig van plantaardige bronnen wordt slechts heel beperkt opgenomen. De opname verbetert door de inname van extra vitamine C.

Vitamine C vermindert ook de ernst van verkoudheids- en griepsymptomen en verkort de duur. (1) De dagdosering van kinderen vanaf 1 t/m 12 jaar varieert van 250 tot 500mg. Van 12-18 jaar 500 tot 1000mg per dag. Vitamine C supplementen voor kinderen zijn verkrijgbaar in zuig- en kauwtabletten en poeders. Let op dat er geen suikers zijn toegevoegd.

Vitamine D3
Vitamine D is nodig voor de opbouw en het onderhoud van alle botten en tanden. Calcium heeft vitamine D nodig om in de botten opgenomen te worden. Een goede vitamine D-status verbetert tevens de weerstand tegen alle bekende luchtweginfecties, astma en allergieën bij kinderen. (2) De kans op groeipijnen is bij kinderen met een vitamine D-¬tekort groter. (3) De ondergrens van een goede vitamine D-status is 50 nmol/liter. Alleen in de zomermaanden hebben kinderen géén extra vitamine D nodig. Let op dat je een half uur wacht met zonnebrand smeren om de vitamine D aanmaak te faciliteren!

De dagdosering van kinderen vanaf 0 t/m 12 jaar varieert van 400 IE (10mcg) tot 1000 IE (25mcg).Van 12 tot 18 jaar 1000 IE tot 2000 IE per dag. Kies voor een variant zonder hulpstoffen en op basis van olie.

B-vitaminen
Vitamine B12 behoort tot het spectrum van de B-vitaminen. Kinderen met een vegetarisch eetpatroon hebben vaak een tekort. Vitamine B12, in combinatie met folaat (B11) en vitamine B6 draagt bij aan een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel. Eigenlijk is ieder groeiproces in het lichaam afhankelijk van deze 3 vitaminen.

Een vitamine B12-tekort gaat vaak samen met een ontwikkelingsachterstand, prikkelbaarheid, algehele zwakte (bloedarmoede), neurologische problemen, spraakproblemen, gebrek aan eetlust en een afbuigende groeicurve. Spanningshoofdpijn bij kinderen kan ook te maken hebben met een B12-tekort. (4) Deze klachten kunnen natuurlijk ook andere oorzaken hebben.

Suppletie met vitamine B12 laat snel een aanzienlijke verbetering zien als er sprake is van een tekort. Vaak komt een tekort niet uit een bloedtest. Individueel kan de behoefte aan vitamine B12 veel hoger zijn dan de ADH. Vooral hoogsensitieve kinderen lijken een hogere behoefte te hebben, blijkt uit de praktijk van therapeuten die met kinderen werken. Klik hier voor meer informatie.

De dagdosering van kinderen vanaf 2 t/m 12 jaar: 2jr – 2x per week 1000mcg methylcobalamine, 3jr – 3x per week 1000mcg, 4jr – 4x per week 1000mcg, 5jr – 5x per week 1000mcg, vanaf 6 jaar iedere dag 1000mcg. De betere vitamine B12-supplementen bevatten meestal ook folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) en soms ook B6. Deze supplementen hebben de voorkeur.

IJzer
IJzertekort komt veel voor bij kinderen. IJzer is een essentieel element voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine zorgt voor het vervoer van zuurstof naar alle cellen en is dus nodig voor onze energievoorziening. IJzer is ook belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling. Een hoger ijzergehalte is gerelateerd aan een hogere algehele intelligentie en verwerkingssnelheid.

Kinderen met ADHD hebben vaker een ijzertekort, blijkt uit onderzoek. (5) Als je een ijzertekort vermoedt, dan kun je dat via de huisarts laten bepalen. Nano ijzer is een prettige vorm voor kinderen, omdat het smaak- en geurloos is (het drinkt weg als een slokje water). Het wordt direct en volledig opgenomen en is vrij van hulpstoffen*.

De dagdosering van kinderen vanaf 0 t/m 12 jaar varieert van 5ml tot 20ml nano ijzer. Van 12 tot 18 jaar 20 tot 30ml per dag. *Voor meer informatie over nano ijzer, klik hier.

Magnesium
Volgens de Franse kinderarts Marianne Moussain-Bosc heeft 50-80% van de Franse kinderen een magnesiumtekort. Zij deed hier onderzoek naar en schreef er een boek over. Dit is een indicatie voor hoe de situatie in Nederland is. Een voedingspatroon met weinig volkoren granen, groene bladgroenten, noten en zaden, pure chocolade en peulvruchten kan oorzaak zijn van een marginale magnesiuminname.

Gek genoeg kan een hoge calciuminname (door het nuttigen van veel zuivelproducten) een magnesiumtekort veroorzaken. Ook het regelmatig eten van suikers en snelle koolhydraten zoals wit brood en koekjes, witte pasta en rijst dragen bij aan een magnesiumtekort, omdat de verwerking van deze voeding veel magnesium vereist.

Het ontgiften van vervuilende stoffen zoals pesticiden, medicijnen en zware metalen roven het lichaam van magnesium. Deze stoffen krijgen kinderen dagelijks binnen doordat voedsel, water en de lucht hiermee vervuild is.Tenslotte onttrekt stress, iets waar kinderen van nu regelmatig aan blootstaan, magnesium aan het lichaam.

De klachten die kinderen kunnen hebben bij een tekort aan magnesium, is een flinke waslijst. Denk aan onrustig gedrag, slaapproblemen, gespannenheid, concentratieproblemen, groeipijnen, trillingen en schokbewegingen, enzovoorts.

Voor een volledige lijst met symptomen, klik hier.
Het is noemenswaardig dat uit meerdere studies blijkt dat kinderen met ADHD/ADD een magnesiumtekort hebben en dat suppletie leidt tot ¬significant minder hyperactiviteit. (6) Dit ligt op één lijn met de bevindingen van Marianne Moussain-Bosc.

Nano magnesium is een prettige vorm voor kinderen, omdat het smaak- en geurloos is (het drinkt weg als een slokje water). Het wordt direct en volledig opgenomen en is vrij van hulpstoffen*.

De dagdosering van kinderen vanaf 0 t/m 12 jaar varieert van 5ml tot 20ml nano magnesium. Van 12 tot 18 jaar 20 tot 30ml per dag. *Voor meer informatie over nano magnesium, klik hier.

Zink
Een essentieel mineraal voor kinderen. Het is nodig voor ieder groeiproces en voor de spieropbouw, voor het bindweefsel, de botten, het haar en de nagels. Het versterkt het afweersysteem bij infecties en ontstekingen. Zinkt werkt met name tegen virusinfecties. Het bevordert tevens de cognitieve functies van kinderen.

Meerdere onderzoeken opperen dat een zinktekort een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van ADHD. In ieder geval hebben kinderen met ADHD vaak een tekort. (7) Onderzoek laat zien dat zinksuppletie bij kinderen met ADHD hyperactiviteit vermindert, alsmede impulsief gedrag en sociale problemen. (8). Ook is er een relatie gevonden tussen een zinktekort en autisme. (9)

Nano zink is een prettige vorm voor kinderen, omdat het smaak- en geurloos is (het drinkt weg als een slokje water). Het wordt direct en volledig opgenomen en is vrij van hulpstoffen*. De dagdosering van kinderen vanaf 0 t/m 12 jaar varieert van 5ml tot 20ml nano zink. Van 12 tot 18 jaar 20 tot 30ml per dag. *Voor meer informatie over nano zink, klik hier.

Probiotica
Baby’s worden zo goed als steriel geboren. De eerste kolonisatie van essentiële bacteriën vindt plaats in de geboortegang. Het duurt ongeveer 2,5 jaar tot de darmmicrobiota (de darmflora) de samenstelling heeft van volwassenen. Uiteindelijk worden de darmen door 2 kilo aan bacteriën bevolkt.

Te vroeg geboren baby’s, kinderen die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen en kinderen die flesvoeding hebben gekregen, vertonen een duidelijk afwijkende samenstelling van hun darmmicrobiota. Dit wordt geassocieerd met ongunstige factoren, zoals rottingsprocessen in de darmen.

De belangrijkste functies van darmmicrobiota zijn het verzorgen van de darmwand (een gezonde, intacte darmwand beschermt tegen allerlei chronische aandoeningen), de voedselvertering en stoelgang en een goede werking van het immuunsysteem. Probiotica als supplement kunnen deze functies ondersteunen, al vanaf de geboorte.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat probiotica tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap, gunstige effecten op de gezondheid van kinderen hebben. Ze lopen minder risico op het ontwikkelen van allergieën, astma en eczeem. (10) Als je kind last heeft van één van deze 3 aandoeningen, dan is suppleren met probiotica zinvol.

Ook blijkt uit onderzoek dat probiotica, ingenomen door kinderen tijdens de wintermaanden, in een aanzienlijke vermindering van griep- en verkoudheidsklachten resulteert. (11) Ander onderzoek laat zien dat probiotica een gunstige invloed hebben bij acute diarree. (12) Er zijn speciale probiotica voor kinderen in verschillende leeftijdsfasen te koop.

Omega 3 vetzuren
Het belang van omega 3 vetzuren voor opgroeiende kinderen is aanzienlijk en heeft een grote wetenschappelijke ¬belangstelling. De vetzuren EPA en DHA spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. DHA is het belangrijkste vetzuur in de hersenen. De membramen van hersencellen (neuronen) bestaan voor een groot deel uit DHA, mits er voldoende van dit vetzuur aanwezig is.

Als dit niet het geval is, dan verlopen diverse neurologische functies en processen een stuk minder goed. Onderzoek heeft onder andere het volgende uitgewezen: Door suppletie (van vis- of algenolie) tijdens de eerste 6 maanden is er minder kans op allergieën (13); omega 3 vetzuren hebben een gunstig effect op ADHD symptomen (14); suppletie vermindert gedragsproblemen (15); omega 3 vetzuren zijn goed voor de hartfunctie (16); voldoende inname van DHA is essentieel voor de hersenontwikkeling (17); DHA suppletie is gunstig voor kinderen met een leesachterstand (18).

De gunstige effecten beginnen al bij voldoende inname van omega 3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Zolang er nog borstvoeding gegeven wordt, krijgen kinderen via die weg de vetzuren binnen. Daarna kan er gekozen worden voor vloeibare varianten. Er bestaan ook kauwcapsules en softgels, die geschikt zijn voor oudere kinderen. De dagdosering van kinderen vanaf 0 t/m 18 jaar varieert van 50-75mg EPA en 100-400mg DHA.

Bij specifieke klachten kan meer geadviseerd worden. Met wekelijks eten van vette vis voldoe je al aan een deel van deze aanbevelingen. Kies bij voorkeur de kleinere en wilde soorten, omdat deze minder gifstoffen bevatten. Naast visolie kun je ook kiezen voor algenolie. Let op dat het ¬algenoliesupplement zowel DHA als EPA bevat.

Vitamine Aandacht
Vitamine Aandacht is net als de voorgaande voedingsstoffen essentieel voor een mens om te floreren. Aandacht betekent dat iemand jou belangrijk genoeg vindt om contact mee te maken. Het is erkenning. Het is liefde. Wanneer je oogcontact maakt en de ander werkelijk aankijkt, erken je diens aanwezigheid en diens unieke zijn. Wanneer je iemand echt aankijkt, met je aandacht erbij, zeg je eigenlijk: ‘Ik zie jou. Jij bent belangrijk.’ Baby’s en jonge kinderen hebben aandacht en oogcontact nodig om te ervaren dat ze bestaan. Aandacht genereert dus bestaansrecht.

We leven in een tijd waarin veel onze aandacht opeist. Alleen al de smart¬phones vragen de hele dag aandacht. En daar kunnen we gelijk een groot verschil maken. Door bewust onze telefoon weg te leggen en/of de piepjes uit te zetten, wordt het makkelijker om onze aandacht te schenken aan datgene wat echt belangrijk voor ons is.

Handleiding voor verzorgingsproducten voor je kind

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het ademt, dus het neemt stoffen op. Ook worden stoffen afgevoerd via de huid. Een jonge huid absorbeert veel van waar het mee in aanraking komt. Reguliere verzorgingsproducten voor kinderen zitten ramvol met chemische stofjes, die we vaak niet kunnen duiden. Gelukkig komt er steeds meer bekendheid over en kunnen we bewustere keuzes maken. De grootste belasters voor het lichaam zijn de volgende stoffen:

• Parabenen, conserveermiddel dat hormoon verstorend werkt.
• SLS, oftewel de schuimvormer in schuimende verzorgingsproducten. Het beschadigt de darmwand en kan huidirritatie geven. Mogelijk ook kankerverwekkend.
• Zinkoxide. Bestaat uit nanodeeltjes, die in de huid dringen en die waarschijnlijk giftig zijn. Het is een lichaamsvreemde vorm van zink, in tegenstelling tot lichaamseigen vormen van zink, zoals nano zink of zinkcitraat.
• Parfum. Het klinkt natuurlijk onschuldig en een lekker geurtje is heel verleidelijk. Maar parfum wordt vaak samengesteld uit ftalaten, chemische stofjes die hormoon verstorend werken. Ftalaten hoeven niet apart op het etiket vermeld te worden.
• Microplastics. Via omwegen komen microplastics op allerlei manieren het lichaam binnen, zo ook via verzorgingsproducten. We weten nog heel weinig over de gevolgen hiervan voor de menselijke gezondheid. Pril onderzoek wijst al wel richting een negatieve invloed op het immuunsysteem. Uit dat onderzoek bleek namelijk dat immuuncellen die microplastics aanvallen, sterven. (19)

Welke verzorgingsproducten wel

Je kunt bewust kiezen voor producten waar bovenstaande stoffen niet op vermeld staan of waar expliciet is aangegeven dat de stoffen er niet in zitten. Dat vergt etiketten lezen en een vertrouwd raken met alle gebruikte termen. Als er een term tussen staat die je niet kent, zoek het op of vraag het in een winkel.

Zorg er ook voor dat de verzorgingsproducten geen minerale oliën bevatten, zoals vaseline en paraffine. Dit zijn afvalproducten uit de olie-industrie die de huid afsluiten. Nu je weet dat de huid in- en uitademt, wil je deze route open houden.

Natuurlijke oliën, zoals kokosolie, shea boter, olijfolie, arganolie, bijenwas en wolvet trekken in de huid en geven hun gezondheid bevorderende stofjes af aan de huid. Ook belemmer je de huid niet in het uitademen (afvoeren van afvalstoffen). Deze oliën kun je voor van alles gebruiken, dus het scheelt ook een hoop geld.

Een spray met nano zink kun je inzetten om een rode geïrriteerde huid te verzorgen, om wondheling te bevorderen en puistjes en zelfs waterwratjes te behandelen (samen met een zilverspray) Dit bevat alleen water en ultrakleine deeltjes puur zink. Daarna kun je op de gedroogde huid een natuurlijke crème of olie aanbrengen.

Hoogsensitieve en nieuwetijdskinderen

Hoogsensitieve kinderen is een begrip waar kinderen mee bedoeld worden die gevoeliger zijn dan andere kinderen. Het wordt gezien als een persoonlijkheidskenmerk. Naar schatting is 20% van de bevolking hoogsensitief. Het zenuwstelsel is gevoeliger bij deze kinderen, waardoor ze sneller overprikkeld zijn. Ze pikken sneller gevoelens van andere mensen op, hebben een groot inlevingsvermogen en meer oog voor detail. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak beelddenkers.

Een bijzondere categorie hoogsensitieve kinderen zijn nieuwetijdskinderen. Deze kinderen worden wel omschreven als brengers van een nieuw bewustzijn. Een ander bewustzijn is nodig om de wereld in positieve zin te veranderen en ons als mensheid verder te brengen in onze ontwikkeling.

Nieuwetijdskinderen (velen zijn inmiddels volwassen) zijn in hoge mate empathisch, heldervoelend of helderziend en bijzonder wijs voor hun leeftijd. Ze zijn vaak ongevoelig voor autoriteit en straf en hebben dan ook een andere aanpak nodig. Hoogsensitieve kinderen gedijen meestal niet in het traditionele onderwijs. Ze krijgen geregeld diagnoses als ADD en ADHD en ook dyslexie/ dyscalculie.

Voeding en voedingsstoffen voor hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitieve kinderen gedijen beter (net als ieder kind) op biologisch ¬geteeld voedsel en eten van nature vaak geen vlees. Ze voelen nog intuïtiever dan andere kinderen welk voedsel goed voor ze is. Er zijn voedingsstoffen die ¬extra van belang zijn voor deze kinderen. Met name vitamine B12 en ijzer zijn ¬nodig om goed te kunnen aarden en het zenuwstelsel te verstevigen.

Weinig eiwitten in het voedingspatroon, bijvoorbeeld als er vegetarisch gegeten wordt, kan de gronding verstoren. Vette vis is een hoogwaardige eiwitbron en tevens leverancier van omega 3 vetzuren, die onmisbaar zijn voor een goede hersenontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD lage bloedwaarden van omega 3 hebben en gebaat zijn bij suppletie.

Ook is omega 3 gunstig voor kinderen met dyslexie. Ander onderzoek laat een positief effect zien van omega 3 vetzuren op sociale en concentratieproblemen en op agressief gedrag. Mocht je kind geen vis eten, dan kun je kiezen voor algenolie, dat dezelfde vetzuren bevat.

Naast ijzer is magnesium ook een belangrijk mineraal voor gevoelige kinderen om hun weerbaarheid tegen prikkels te verhogen. De nano vorm van ijzer en magnesium is bij uitstek geschikt voor kinderen. De mineralen hebben een hoge biologische beschikbaarheid en kunnen direct de lichaamscellen in.

Nano mineralen bereiken het zenuwstelsel veel sneller en effectiever dan -mineraalsupplementen in pil- of poedervorm. Kinderen met klachten als ADD/ADHD, dyslexie/dyscalculie en andere leer- of gedragsproblemen kunnen baat hebben bij nano platina en nano goud.

Wat je kind jou laat zien

In essentie zijn alle kinderen gevoelig. Vanaf de conceptie absorberen ze de gevoelens van hun moeder en nabije omgeving. Als je dit gegeven combineert met het nabootsen van kinderen gedurende de eerste zeven jaar, dan is het niet zo gek dat kinderen hun omgeving, en met name hun ouders, spiegelen.

Soms is het duidelijk: je kind vertoont gedrag dat je herkent als je eigen of dat van je partner. Het kan confronterend zijn, maar je krijgt ook de kans om jezelf beter te leren kennen en te groeien.

Het onbewust spiegelen van je kind is een stuk lastiger om te zien. Je kind wil jou onbewust iets duidelijk maken. Het spiegelt jouw binnenwereld. Iets waar jij je onbewust van bent en dat gezien mag worden. Een voorbeeld is als je kind vaak driftbuien heeft.

Als het je niet lukt hier grip op te krijgen en je begrijpt niet waar het vandaan komt, kun je hulp inschakelen om erachter te komen wat je kind spiegelt. Er bestaan manieren om te leren begrijpen wat je kind je te zeggen heeft. Bijvoorbeeld de methode Fluisterkind, zie www.presentchild.com.

Een andere methode die geschikt is om inzichten te krijgen in de patronen en dynamieken die aan het gedrag van kinderen (en dat van jezelf) ten grondslag ligt, is (systemisch) opstellingswerk.

Het belang van warmte voor kinderen

Warmte is het allerbelangrijkste in de opvoeding. Het opvoeden van kinderen met een warme betrokkenheid, helpt kinderen om met warmte en mildheid naar zichzelf te kijken. Het is een belangrijke voorwaarde om de IK-kracht te ontwikkelen. Er zijn veel doelen die ouders met de opvoeding voor ogen hebben, maar het ultieme doel is voor velen dat je kind kan gaan doen waar het voor gekomen is.

Of anders gezegd ‘dat het wordt wie het is’. De antroposofie hanteert het motto: ‘eerst het lijf in, dan de wereld in’. Warmte is vanaf de geboorte een belangrijk thema. Het faciliteren van warmte vindt plaats op meerdere niveaus. Niet voor niets heeft warmte zoveel betekenissen.

De antroposofie onderscheidt 4 warmteniveaus:
• Enthousiasme als je ergens warm voor loopt (speelt zich af op het ik-niveau);
• De warmte die ontstaat als je anderen ontmoet. Dit kunnen warme gevoelens van sympathie zijn, maar ook wrijvingswarmte als het niet lekker loopt (niveau van de ziel);
• De energiehuishouding (niveau van het leven);
• De fysieke, meetbare warmte, iemands temperatuur (niveau van het lijf).
Deze niveaus beïnvloeden elkaar van boven naar beneden en ook van beneden naar boven. Bijvoorbeeld door warmte op het niveau van het lichaam te verzorgen en koorts niet te onderdrukken, zit het beter in zijn/haar energie en kan een kind het leven vol enthousiasme tegemoet treden.

De kunst is om tijdens de opvoeding, maar eigenlijk gedurende het hele leven, deze niveaus te verzorgen. Wie daar meer over wil weten, kan het boek ‘Het belang van warmte voor het opgroeiende kind’ van Edmond Schoorel lezen.

Als je begrijpt dat warmte een groot goed is op alle niveaus, dan ga je ook anders tegen het fenomeen koorts aankijken. Dit komt in de volgende paragraaf aan bod.

Het nut van ziek zijn

We leven in een tijd waarin ziek zijn niet wenselijk is. We hebben de focus op complicaties die met ziek zijn gepaard kunnen gaan en hebben daar veel angst voor ontwikkeld. ‘Stel dat het mis gaat’ is een gedachte die direct angst oproept en het vertrouwen in ons zelfherstellend vermogen ondermijnt.

We lijken vergeten te zijn dat ziekte eigenlijk een genezingsproces is met een heilzame werking voor lichaam en geest. Ons lichaam is in staat zichzelf te genezen mits aan voldoende voorwaarden is voldaan om dit proces te laten slagen. Deze voorwaarden hebben we grotendeels zelf in de hand. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Het belang van kinderziektes

Het belang van het doormaken van kinderziektes is groot. In een publicatie van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken wordt onderbouwd dat een tekort aan blootstelling aan infectieziektes, parasieten, schimmels en/of een ¬verstoring in het microbioom (darmflora) tijdens de vroege kinderjaren een grotere gevoeligheid geeft voor allergieën en auto-immuunziekten.

(20) Het microbioom van kinderen kan verstoord raken door antibioticagebruik en het veelvuldig consumeren van bewerkte voeding (dat veel suikers bevat en niet of nauwelijks vezels) en allerlei chemische stofjes, zoals kleur- en smaakstoffen.

Als een kind ongeveer 2 jaar oud is, is het microbioom volgroeid en is er een blauwdruk gevormd, waar de rest van het leven naar teruggegaan wordt. Is de blauwdruk van het microbioom niet in balans, dan kan een kind daar de rest van het leven negatieve gevolgen van ondervinden.

Koorts

Koorts is een gezonde reactie op een ziekmakende invloed. Het lichaam stelt zich actief teweer tegen een ziekte. De ziekte moet natuurlijk behandeld en begeleid worden. Maar door koorts te dempen, ontneem je het lichaam een belangrijk instrument om beter te worden en om het immuunsysteem sterker te maken.

Een paar feiten:
• Bij een lichaamstemperatuur van 39-40°C verloopt de afweer tegen virussen en bacteriën het meest effectief.
• Bij verschillende infectieziekten (o.a. mazelen) zijn de personen met koorts beter af dan die zonder koorts. Het gaat hierbij over ziekteduur en complicaties.
• Mensen die later in hun leven kanker of een auto-immuunziekte ontwikkelen (dit worden ook wel koude ziektes genoemd), hebben in hun jeugd minder koortsperiodes doorgemaakt. Dit blijkt uit onderzoek.

Koorts als begeleider van een ontwikkelingssprong
Het doormaken van een infectie of een korte koortsperiode kan door het lichaam aangewend worden om aan te haken bij een ontwikkelingsstap die een kind maakt. Het lichaam kan zich op deze manier aanpassen aan de nieuwe fase van het kind. Ook als een kind veel te verwerken heeft, kan koorts een mechanisme zijn om de verwerking te ondersteunen.

Het kan een kind soms boven de pet gaan en een infectie of koorts helpt om hiervan te herstellen. Het is niet voor niets dat we als ouders vaak ervaren dat als ons kind een infectie of koorts heeft doorgemaakt, ze een sprong in hun ontwikkeling gemaakt hebben.

Koorts is dus een prachtig mechanisme, dat eens te meer laat zien hoe ingenieus lichaam en geest samenwerken en hoe ons zelfgenezend vermogen daardoor krachtiger wordt.

Tenslotte noemen we een viertal alarmsignalen, waarbij je beter een professional kunt raadplegen:
• Als je kind heel ongebruikelijk reageert op een ziekteperiode, bijvoorbeeld abnormaal druk of juist heel suf;
• Als je een onaangenaam gevoel hebt ten opzichte van je zieke kind en dat gevoel gaat niet weg;
• Als er rode vlekjes ontstaan op de huid die je NIET weg kunt drukken;
• Als er bijna geen urineproductie meer is.
Hoe te handelen bij koorts
Door de koorts te begeleiden kan het proces vlotter verlopen. Hierbij zijn 3 aspecten belangrijk:
• Het kind moet de warmte kwijt kunnen. Als je kind het koud heeft, wel extra toedekken.
• De warmte moet goed verdeeld worden over het hele lichaam (dus bij koude benen kan een kruik fijn zijn). Als de koorts hoog is en het kind onrustig, met een warm lijf, maar geen warme voeten heeft, leg je citroenwikkels om de kuiten. Daaroverheen wollen of flanellen lappen wikkelen en een warme kruik aan de voeten. Als de lappen koud worden weer afdoen. Hieronder staat beschreven hoe je citroenwikkels en -sokken maakt.
• Het kind mag niet uitdrogen. Geef bijvoorbeeld een paar theelepels kamille- of lindebloesemthee per 10 minuten en doe er een beetje zout bij, in die mate dat je het niet proeft.
• Geef je kind extra vitamine C.
• Als de koorts na 3 dagen niet over is, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Wat te doen bij een koortsstuip
Een koortsstuip is vervelend en naar om bij je kind te zien. Toch wordt een koortsstuip bijna altijd ten onrechte als gevaarlijk beschouwd. Vooral kleuters zijn er gevoelig voor. De hersenen raken in de war door plotselinge hoge koorts en stuwing naar het hoofd en reageren met een convulsie, oftewel stuiptrekkingen. Je kunt maatregelen treffen om de koorts te begeleiden zoals hierboven besproken.

Het doel van citroensokken en -wikkels is de overmatige warmte rondom het hoofd naar beneden trekken

Als de benen en voeten warm zijn, kun je citroensokken maken. Je perst een halve citroen uit en vermengt het met 150ml water. In die vloeistof leg je een katoenen sok. De goed doordrenkte sok trek je aan. Daarover trek je een ¬wollen sok aan. Maximaal 20 minuten laten zitten. Na een uur kun je dit herhalen met vers citroenwater.

Alternatieven voor reguliere medicatie

De homeopathische middelen Bella Donna en Apis kun je inzetten om de warmte beter te verspreiden. In te zetten bij koorts en koortsstuipen. Ook zijn er homeopathische middelen op de markt speciaal voor griep en verkoudheid bij kinderen.

Nano zilver is één van ’s werelds oudste natuurlijke antibiotica en kan ingezet worden bij alle bacteriële, virale en schimmelinfecties, bij (brand)wonden, huidklachten zoals eczeem en als desinfectiemiddel. Een breed inzetbaar middel dus, dat je standaard in huis wilt hebben.

De dagdosering van kinderen:

• 0 tot 2 jaar: enkele druppels tot 5 ml/ 1 theelepel per dag. Maximaal 1 eetlepel per dag.
• 2 tot 6 jaar: 5 ml/1 theelepel tot 10 ml/ 1 eetlepel per dag. Maximaal 2 eetlepels per dag.
• 6 tot 12 jaar: 10 ml/ 1 eetlepel tot 20 ml/ 2 eetlepels per dag. Maximaal 3 eetlepels per dag.
• 12 tot 18 jaar: 20ml 2 eetlepels tot 30 ml/ 3 eetlepels per dag.

***Bij eerste keer gebruik rustig opbouwen. Starten met 5 of 10 ml en opbouwen in stapjes naar de gewenste dosering.

Voor meer informatie over nano zilver, klik hier.

Is vaccineren het beste voor je kind?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma is voor velen een logische stap, die we niet eens hoeven te overwegen. Al meer dan tweehonderd jaar heerst de gedachte dat vaccineren de beste bescherming biedt tegen ernstige infectieziektes. Het idee dat een sterk en adequaat functionerend immuunsysteem in staat is om infecties en vooral de complicaties er van, aan te kunnen, is niet breed geaccepteerd.

Kinderziektes zijn van alle tijden. Belangrijke oorzaken van alle grote epidemieën in het verleden zijn een gebrek aan hygiëne en schoon drinkwater en ondervoeding. In de loop van de 20e eeuw zijn infectieziektes sterk teruggedrongen door verbeterde hygiëne en hygiënemaatregelen nog voordat er gestart werd met de vaccinaties. In hoeverre het rijksvaccinatieprogramma bijgedragen heeft aan het terugdringen van kinderziektes, is daarom lastig te bepalen.

In deze brochure willen we een tegengeluid laten horen. Er zijn veel aspecten rondom vaccinaties die belangrijk zijn om te benoemen en te overwegen. We hopen in deze brochure voldoende aspecten te belichten, zodat je als lezer gemotiveerd wordt om je er verder in te verdiepen. Een goede strategie kan zijn om de informatie van het RIVM naast andere informatie te leggen.

Dat doet de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken ook en dat geeft overzicht. We hebben de informatie op de website van de vereniging, www.nvkp.nl, als één van onze belangrijkste bronnen gebruikt. We raden je dan ook aan om deze website verder te bestuderen.

Wat we ook willen meegeven is dat het niet de infectieziektes zelf, maar de complicaties van de ziektes zijn, die we willen voorkomen, of we nou voor of tegen vaccinaties zijn. Ernstige complicaties zijn te voorkomen door je kind alles te geven wat het nodig heeft om in blakende gezondheid te verkeren. Daar geven we in deze brochure de tools voor. Daarnaast willen we laten zien dat er alternatieven zijn. Zodat je een keuze kunt maken op basis van volledige informatie en vanuit vertrouwen.

Tegen welke kinderziektes vaccineren we, hoe gevaarlijk zijn ze en hoe behandelen we ze?

Difterie is een ziekte van bacteriële oorsprong. Het geeft klachten als keelpijn, koorts en lusteloosheid. Als de eigen afweer niet opgewassen is tegen de infectie, dan wordt er een gif afgescheiden en vormt zich een grijze aanslag op de amandelen en het keelslijmvlies. De lymfeklieren kunnen zwellen waardoor ademen moeilijk wordt.

Sinds de levensomstandigheden na de Tweede ¬Wereldoorlog sterk verbeterd zijn, komen er nagenoeg geen ernstige complicaties meer voor. Toch vermeldt de informatie van het RIVM dat difterie ervoor kan zorgen dat je kind stikt en dat hart en vaten kunnen beschadigen. Je kunt je afvragen hoe relevant deze vermelding is als dit bijna nooit meer voorkomt.

Sterfte door difterie was al met 88% verminderd (periode 1911 – 1930) vóór de introductie van het vaccin. Het vaccin tegen difterie zit in de DKTP-¬cocktail. Er wordt 6x tegen difterie ingeënt, de duur van bescherming wordt geschat op ongeveer 10 jaar.

Voor bronvermeldingen en meer informatie over difterie en het difterie vaccin, zie www.nvkp.nl/ziekten-en-vaccins/overzicht/difterie/.

Sterfte door difterie was al met 88% verminderd (periode 1911 – 1930) vóór de introductie van het vaccin. Een in het verleden beproefde behandeling bestaat uit het geven van bitterzout, 20 gram per liter water. Dr. Neveu paste deze methode succesvol toe in de jaren 30 en 40, maar het heeft nooit brede erkenning gekregen.

Nano zilver is inzetbaar bij alle bacteriële infecties en kan ook direct in de keel gesprayd worden. Tenslotte zijn er aanwijzingen dat de difteriebacteriën pas grote hoeveelheden gif gaan produceren bij een aanzienlijk ijzertekort. Het lijkt dus raadzaam om bij ziektegevallen extra ijzer te geven, bijvoorbeeld in de vorm van nano ijzer.

Kinkhoest
Wordt net als difterie veroorzaakt door een bacterie. Het gaat gepaard met heftig, diep en droog hoesten, vooral ’s nachts. De kinkhoestbacterie dringt door in de slijmvliezen van de luchtwegen. Er wordt een taai slijm gevormd (door het gif) dat lastig op te hoesten is. Voor baby’s onder de 6 maanden kan dit zware ademhalingsproblemen geven, omdat hun longen nog niet krachtig genoeg zijn om het taaie slijm op te hoesten.

Voor deze jonge kinderen kan een ziekenhuisopname levensreddend zijn. Belangrijk in deze kwetsbare periode is maatregelen als goed de handen wassen alvorens een baby aan te raken, de baby niet in contact laten komen met zieke mensen en niet in de buurt van een baby hoesten. Ook lijkt een goede vitamine D status tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode bescherming te bieden.

Na de leeftijd van 6 maanden kan een kindje een kinkhoestbesmetting meestal goed aan. Volgens huisartsen versterkt een doorgemaakte kinkhoestinfectie de barrièrefunctie van het lichaam (huid en slijmvliezen). Dit uit zich onder andere in minder eczeem, astma en bronchitis. Naar schatting komt kinkhoest jaarlijks bij 6,6% van de bevolking voor, met of zonder verschijnselen.

Het vaccin tegen kinkhoest zit in de DKTP-cocktail. Na 6 injecties geeft het vaccin een bescherming van 40-60% voor een beperkt aantal jaar. Uit onderzoek kwam naar voren dat al in het tweede jaar na de laatste vaccinatie 50 % van de gevaccineerde kinderen niet meer beschermd was. (21)

Voor de meeste vaccinaties geldt dat het aantal jaar dat ze bescherming geven, beperkt is. Daarnaast is het zo dat het vaccin ontwikkeld is op basis van de toenmalige kinkhoestbacterie, terwijl de bacterie inmiddels zijn eiwitten heeft veranderd, gemuteerd is dus.

Een effectieve natuurlijke behandeling is het geven van natriumascorbaat (een vorm van Vitamine C). Uit studies blijkt dat het toedienen van extra vitamine C na een besmetting de symptomen drastisch doet afnemen. Dr. Suzanne Humphries deed er veel ervaring mee op en schreef er een artikel over.

In het artikel kun je ook haar protocol vinden. Homeopathische behandelingen worden ook veel toegepast bij kinderziektes zoals kinkhoest. Bezoek een homeopathisch of ¬natuurarts, die zo nodig kan ondersteunen met de vitamine C behandeling.

Nano zilver kan ook bij kinkhoest ingezet worden. Voor bronvermeldingen en meer informatie over kinkhoest en het kinkhoestvaccin, alsmede het artikel van dr. Humphries, zie Kinkhoest (nvkp.nl).

Tetanus
Kan ontstaan als er een diepe wond wordt opgelopen die niet bloedt en waar geen zuurstof bij kan komen. Dit zijn de omstandigheden waarbij de tetanusbacterie zich kan ontwikkelen. Tetanus is niet besmettelijk en is in de westerse wereld vrijwel verdwenen door betere hygiëne.

Een goede wondbehandeling is voldoende om een mogelijke tetanusbesmetting te -voorkomen: goed schoonmaken en spoelen met veel water, eventueel een diepe wond stimuleren tot bloeden door druk. Ontsmetten met een ¬fysiologische zoutoplossing of met nano zilver, dood weefsel verwijderen (eventueel chirurgisch onder lokale verdoving) en de wond niet sluiten voordat de genezing vanuit het wondbed is begonnen. Zeker nooit hechten als de wond geïnfecteerd of niet goed schoon is.

Het vaccin tegen tetanus zit in de DKTP-cocktail. Ruim vóór de invoering van de vaccinatie tegen tetanus was een sterke daling van het aantal ziektegevallen te zien, dankzij de verbeterde wondverzorging en hygiëne. Als je niet kiest voor de DKTP vaccins, dan kun je bij risicoverwondingen ook het antitoxine nemen.

Dit is 28 dagen werkzaam en de tetanus die mogelijk later ontstaat na verwonding verloopt aanzienlijk milder. Ook helpt de inname van nano zilver en vitamine C bij een milder ziekteverloop. Voor bronvermeldingen en meer informatie over tetanus en het vaccin, zie Tetanus (nvkp.nl).

Polio
Wordt veroorzaakt door een virus, dat een ontsteking van het grijze ruggenmerg kan veroorzaken. Het geeft symptomen als griepachtige verschijnselen, ernstige complicaties zijn hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen. 95% van alle kinderen vertoont echter helemaal geen symptomen, 5% van de besmettingen verloopt als een gewone griep en bij slechts 0,01% van de besmettingen treedt verlamming op, die deels ¬omkeerbaar is met behulp van natuurlijke geneeswijzen.

Het RIVM vermeldt dat polio ervoor kan zorgen dat een kind verlamd raakt. Dat kan inderdaad, blijkt uit de cijfers. Echter, in de juiste context geplaatst, is zo’n verklaring een stuk minder angstaanjagend. We zouden allemaal veel minder bang voor polio kunnen zijn. Het virus komt via de mond naar binnen, hecht zich aan cellen van de keel- en darmwand, vermenigvuldigt zich daar, infecteert de lymfeklieren ter plaatse, komt via het lymfestelsel in het bloed terecht en via het bloed kan het zenuwstelsel worden bereikt.

Een goed functionerend afweersysteem zal het virus snel herkennen en binden aan antilichamen en daarmee onschadelijk maken. Amandeloperaties en ondervoeding hebben een remmend effect op de vorming van antistoffen. Hetzelfde geldt voor veelvuldig gebruik van antibiotica.

Het vaccin tegen polio zit in de DKTP-cocktail. Voordat er begonnen werd met grootschalige vaccinatiecampagnes, kwamen er geen polio-epidemieën voor. De grote polio-epidemieën in de westerse wereld lopen gelijk met de introductie van de massale inentingen tegen difterie, kinkhoest en tetanus in en na de Tweede Wereldoorlog.

Tevens vielen polio-epidemieën in Nederland in het verleden steeds samen met jaren waarin massaal pokkenvaccinaties werden gegeven. Een hypothese is dat andere vaccinaties het afweersysteem zodanig verzwakken, dat polio daarna gemakkelijk uitbreekt.

Natuurlijke geneeswijzen zoals de antroposofische en homeopathische geneeskunde en de behandeling met vitamines en mineralen (vitamine C en zink) of met bitterzout hebben effectiviteit laten zien. Dr. Klenner beschrijft goede resultaten bij het behandelen van polio met hoge doses vitamine C injecties: 4,5 tot 17,5 gram elke 2 tot 4 uur. In een groep kinderen tot 4 jaar was het resultaat dat alle 60 gevallen binnen 72 uur weer gezond waren.

De resultaten van de Indiase homeopathische arts dr. Vyaydeep Waghana bij de behandeling van 3000 polio patiënten zijn opzienbarend. Hij geeft genezingspercentages van 80-90% voor verlammingen aan een been, in de leeftijdsgroep tot 10 jaar. Voor bronvermeldingen en meer informatie over polio en het vaccin, zie Polio (nvkp.nl).

Hib, meningokokken ACWY en pneumokokken
Zijn ziekten veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën komen van nature bij 15-35% van de bevolking voor in de neus- en keelholte, zonder dat ze er ziek van worden. Pas als ons immuunsysteem verzwakt is, kan het voorkomen dat de bacteriën zich ¬nestelen in de hersenvloeistof. De afweerstoffen kunnen daar niet goed bij en een hersenvliesontsteking kan dan sneller ontstaan.

Dit gebeurt echter zelden. Wederom is dit niet de indruk die het RIVM geeft. Hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte die in zeldzame gevallen de dood tot gevolg kan hebben. Vaccinatie lijkt wellicht zinvol, maar sinds de invoering van de vaccins vinden er verschuivingen plaats naar andere types van hersenvliesontsteking.

De ziekte lijkt zich niet te beteugelen door de vaccinaties. Daarnaast is hersenvliesontsteking ook een ernstige bijwerking van vaccins zelf. Feit is dat het voorkomen van hersenvliesontsteking astronomisch gestegen is: van amper 50 keer in 1959 naar jaarlijks 750 a 800 keer in de huidige tijd.

Het Hib-vaccin is gekoppeld aan de DKTP-cocktail, de meningokokken vaccinatie wordt tegelijkertijd met de BMR aangeboden en de pneumokokken samen met de DKTP-cocktail en het vaccin tegen hepatitus B en Hib. Er is nooit getest of het combineren van vaccins veilig is.

Uit onderzoek blijkt dat er een dosis-afhankelijke relatie is tussen ziekenhuisopnames en ¬overlijden enerzijds en het tegelijkertijd toegediend krijgen van meerdere vaccins anderzijds. Het risico op ziekenhuisopname en overlijden is groter bij jongere kinderen (22). Voor bronvermeldingen en meer informatie over deze ziektes en de vaccins, zie Overzicht (nvkp.nl).

De beste bescherming tegen besmetting met de bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken lijkt het langdurig geven van borstvoeding te zijn. Hoge doseringen vitamine C en nano zilver kunnen complicaties beperken. Hepatitus B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact en seksueel contact.

Donorbloed wordt in Nederland streng gescreend op de aanwezigheid van hepatitus B, dus de kans op overdracht via dat kanaal is nihil. Seksueel contact hebben baby’s ook niet.

Het hepatitus B vaccin wordt samen met de DKTP en Hib gegeven. Het is onbekend hoe lang het vaccin bescherming geeft. Voor meer informatie over deze ziektes en het vaccin, zie Hepatitis B (nvkp.nl).

De bof
Was, evenals de mazelen en rode hond, voor 1976 een gewone kinderziekte, waar iedereen mee te maken kreeg. Tegenwoordig worden ze als gevaarlijke of zelfs levensgevaarlijke ziektes beschouwd. De bof wordt veroorzaakt door een virus en veroorzaakt in éénderde van de besmettingen voor zwelling van de speekselklieren. Het ziekteverloop kan heftig zijn, maar is na een week op z’n retour. De verkregen immuniteit is levenslang.

Het angstspook bij de bof is dat jongens onvruchtbaar kunnen worden. Teelbalontsteking is een zeldzame complicatie, die meestal eenzijdig is en slechts zeer zelden tot onvruchtbaarheid leidt. Teelbalontsteking is pas een risico als de bof na de puberteit optreedt.

Er zijn tegenwoordig bofuitbraken onder jongeren. Het vaccin geeft dus geen bescherming tot de leeftijd waarop mannen kinderen krijgen. De bof maakt deel uit van de BMR-cocktail. Meer informatie over de bof en het vaccin, zie www.nvkp.nl/ziekten-en-vaccins/overzicht/bof/.

Net als bij ieder virus, is een hoge dosering vitamine C zinvol om de duur en complicaties te beperken. Zink werkt ook antiviraal en ontstekings¬remmend en komt veel voor in de teelballen van mannen. Extra zink zou kunnen ¬bijdragen aan het voorkomen van teelbalontsteking tijdens een bofinfectie.

Mazelen
Een ziekte die in voorbije tijden voor hoge sterftecijfers zorgde. De afgelopen decennia is mazelen een relatief milde kinderziekte geworden. De overgang naar deze lichtere uitwerking van de ziekte lijkt vooral het gevolg van evolutie in ons eigen immuunsysteem. Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte geeft vlekjes op de huid en hoge koorts.

Het kind verdraagt geen licht en heeft vaak een oogontsteking. Hersenvliesontsteking als complicatie is heel zeldzaam. Toen de mazelenvaccinatie werd ingevoerd in 1976 was de sterfte in Nederland al gedaald naar enkele tot enkele tientallen per jaar. Sinds de invoering van de vaccinatie zien we bij ongevaccineerde én bij gevaccineerde individuen een verschuiving van het optreden van de ziekte naar (jong)volwassenen.

De symptomen zijn daarbij heftiger dan op ¬jongere leeftijd (vroeger kwam mazelen vooral voor tussen 2 en 10 jaar). Slechts 27.5% van de gevaccineerden heeft 8 jaar na de vaccinaties nog bescherming voor mazelen.

Het mazelenvaccin is onderdeel van de BMR-cocktail en kan dezelfde complicaties geven als de ziekte, namelijk hersenvliesontsteking. Ook zijn er aanwijzingen dat het kan bijdragen aan het ontstaan van auto-immuunaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. (23)

Vitamine C en vooral hoge doseringen vitamine A beschermen tegen complicaties en sterfte bij mazelen. Diverse onderzoeken tonen dat aan. Voor kinderen komt dat neer op het 2 dagen achter elkaar innemen van 100.000 IE vitamine A. Ter voorkoming van complicaties is een goede voedingstoestand van de zieke (vooraf) van belang en een goede verzorging tijdens de infectie.

Voor bronvermeldingen en meer informatie over de mazelen en het vaccin, zie Mazelen (nvkp.nl).

Rode hond 
Een goedaardige virusziekte die kinderen en jongvolwassenen treft. Rode hond geeft alleen risico’s tijdens de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Er kan een miskraam optreden, cataract (een oogaandoening) bij het kind, gehoorstoornissen, een verstandelijke beperking en hartafwijkingen. Je zou ervoor kunnen kiezen om meisjes pas op latere leeftijd te laten testen op antistoffen tegen rode hond.

Je kunt dan alsnog vaccineren, het immuunsysteem is op die leeftijd sterker en kan de vaccinatie beter aan. Het rode hondvaccin is onderdeel van de BMR-cocktail. Vitamine A en C en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur) kunnen helpen om besmetting te voorkomen en complicaties te beperken.

Virussen onttrekken vitamine A aan alle weefsels, te beginnen bij de ogen. Daarom kunnen zieke kinderen vaak geen licht verdragen, vooral als ze mazelen hebben. Het lijkt erop dat bij alle kinderziektes vitamine- en mineraaltekorten een rol spelen. Reden te meer om te zorgen dat je kind er voldoende van binnenkrijgt!

Voor bronvermeldingen en meer informatie over de rode hond en het vaccin, zie Nieuws item (nvkp.nl).

Van het HPV virus (specifiek 2 types) wordt gesteld dat vrouwen er -baarmoederhalskanker door kunnen ontwikkelen. Tot nu toe is echter nog niet duidelijk of de aanwezigheid van het virus oorzaak of gevolg is van de ziekte. Een hypothese is dat virussen verschijnen waar weefsel is verzwakt en het immuunsysteem niet optimaal functioneert.

Dit kan te maken hebben met stress, het gebruik van de anticonceptiepil, roken, alcoholgebruik, ¬belastende, lege voeding, veel seksuele contacten met wisselende partners en geen condoomgebruik. Tekorten aan voedingsstoffen als vitamine A en C en zink liggen bij de meeste van deze factoren op de loer. Vanaf 2022 wordt het HPV-vaccin ook aangeboden aan jongens van 12 jaar.

Er zijn een aantal documentaires gemaakt over het HPV-vaccin, die dit vaccin in een ander licht zetten. Het nut en de veiligheid van dit vaccin wordt in veel kringen betwijfeld, dus informeer jezelf goed voordat je een keuze maakt.
Zie voor links en meer informatie: HPV (baarmoederhalskanker) (nvkp.nl).

Vaccinatieschade behandelen

Als je kind gevaccineerd is en je hebt het idee dat er gezondheidsproblemen zijn ontstaan die met de vaccinaties te maken hebben, hoe kun je dit dan verifiëren? De GGD, de consultatiebureaus en huisartsen leggen de link meestal niet, omdat zij hier niet in getraind zijn. Of het wordt simpelweg ontkend.

Ouders die met een vermoeden hun huis- of consultatiebureau arts consulteren, vinden doorgaans geen gehoor.

Je zult dus andere wegen moeten bewandelen en zelf de regie nemen over de gezondheid van je kind. Je komt dan als vanzelf terecht in het complementaire circuit. De eerste stap is het herkennen en erkennen van vaccinatieschade.

Herkennen van schade

De onmiddellijke gevolgen van vaccinaties, zoals vermeld in de bijsluiters, zijn de bekende symptomen van rode en gezwollen prikplekken, koorts, maar ook urenlang ontroostbaar krijsen (‘hersenhuilen’: de hersens van de baby staan letterlijk in brand, alles is gezwollen en soms puilt de fontanel zichtbaar uit) en stuiptrekkingen.

Niet vermelde, acute effecten van vaccinatie zijn: diarree, eczeem en astma. Het lichaam probeert zich via de ontlasting, de huid en de longen van de binnengekomen gifstoffen te ontdoen. Peuters en kleuters krijgen na vaccinatie vaak eindeloos groene snotneuzen en oorontstekingen. Vaccinaties verzwakken het immuunsysteem, waardoor kinderen infectiegevoeliger worden.

Er zijn na vaccinaties momenten waarna het kind ineens terugvalt in spraak, motoriek en sociaal contact (vaak na de BMR op 14 maanden). Deze ontwikkelingsstoornissen variëren van heel subtiel tot overduidelijk. Zo kan een kind plotseling niet meer netjes binnen de lijntjes kleuren, maakt het geen oogcontact meer en/of is het een stuk motoriek, of vocabulaire en taalvaardigheid kwijt.

Er zijn kinderen die hierna binnen het autismespectrum vallen of gedragsproblemen vertonen die als AD(H)D gediagnosticeerd worden.
Ernstige reacties zijn zeldzaam, maar komen voor: epileptische aanvallen, in shock raken, anafylactische allergische reactie, 40 graden koorts of hoger en in coma raken. Tenslotte worden er tal van auto-immuunaandoeningen geobserveerd na vaccinatie. Dit fenomeen wordt ook beschreven in wetenschappelijke literatuur. (23)

Opties voor behandeling

Homeopathisch arts Tinus Smits kreeg in zijn praktijk regelmatig kinderen die problemen hadden gekregen na vaccinatie. Hij noemde de verzameling van deze klachten het Post-Vaccinaal Syndroom. Voor de behandeling van kinderen met vaccinatieschade ontwikkelde hij een methode, die bekend werd als ontstoring van de vaccinatie. De klachten van de kinderen verbeterden of verdwenen. Voor meer informatie, zie www.tinussmits.nl.

Tinus Smits merkte dat de klachten waarmee de kinderen bij hem kwamen steeds ernstiger werden. In de laatste jaren van zijn leven heeft hij met name kinderen behandeld die klachten hadden die vallen onder het autistische spectrum. Deze autistische kinderen reageerden ook positief op de ontstoringstherapie.

Hij schreef een boek over zijn ervaringen: ‘Autisme, de wanhoop voorbij’. De door hem ontwikkelde methode heet CEASE-therapie, waarbij CEASE staat voor Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression. Zie ook CEASE Therapie – CEASE Therapie (cease-therapie.nl).

Naast de homeopathische behandeling geven andere therapieën, zoals -bioresonantie, mesologie, biofotonentherapie, traditionele Chinese geneeskunde, natuurgeneeskunde, antroposofische-, en functionele geneeskunde mogelijkheden tot behandeling van klachten bij kinderen.

Met dank aan het E-book ‘Zorgwekkende gevolgen van vaccinaties. Klare vensters op een medische ‘standaardhandeling’, dat gratis te downloaden is via Bronvermeldingen – Ogen Wijd Open.

Kinderen en straling

We leven in snel veranderende tijden. Met een noodvaart tempo komen er steeds meer chemische stoffen in onze leefomgeving. Er is nauwelijks in kaart gebracht hoe deze stoffen, op zichzelf, maar vooral in combinatie met andere stoffen én op lange termijn, de gezondheid van mensen en vooral van kinderen beïnvloedt.

Ditzelfde geldt voor de toenemende elektromagnetische frequenties (EMF) of kort gezegd straling. Er wordt verondersteld dat dit veilig is, maar is dat ook echt zo? Onderzoeken naar de effecten van straling worden vaak uitgevoerd bij volwassenen en er wordt alleen op korte termijn gekeken, waardoor de gevolgen bij kinderen op lange termijn niet bekend zijn.

Wel weet men dat kinderen tot de hogere risicogroep behoren, omdat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Ter illustratie: de schedels van kinderen zijn veel dunner dan die van volwassenen en nemen bijna 2 keer zoveel straling op.

Zowel thuis als op school worden kinderen blootgesteld aan steeds meer draadloze netwerken, draadloze babyfoons, smartapparaten, dect telefoons, digitale schoolborden, etc. Kinderen spenderen meer en meer tijd achter een tablet of laptop, een eigen telefoon of die van de ouders.

De Stichting Elektrohypersensitiviteit meldt een groeiend aantal (ernstige) klachten na het installeren van WiFi en digitale borden op school, zowel van leerkrachten als leerlingen. (24) Dit bevestigt de waarschuwingen van vele onderzoekers en experts. Deze stellen dat het niet verstandig is om kinderen, dag in dag uit, aan deze vorm van straling bloot te stellen.

Klachten, die verband kunnen houden met straling, zijn:
• Geheugenstoornissen
• Leerproblemen
• Weinig energie
• Emotionele instabiliteit
• Stagnatie van sociale vaardigheden
• Verminderd reactievermogen
• Verstoorde motorieke functies
• Concentratieproblemen (vlugger afgeleid zijn, moeite met focussen op complexe en langdurige taken)
• Hyperactiviteit (ADHD).
• Een lange termijneffect is een verhoogd risico op het ontstaan van kanker.

Een overzicht van onafhankelijk verricht wetenschappelijk onderzoek kun je vinden op BioInitiative Report: A Rationale for a Biologically-based Public Exposure Standard for Electromagnetic Fields (ELF and RF)

Simpele maatregelen om straling te verminderen in de directe leefomgeving van je kind:

• Houd de afstand tussen alle draadloze apparatuur en een kind zo groot mogelijk en minstens 1 meter.
• Zet alleen de WiFi functie aan als je deze gebruikt en doe dan de mobiele data uit. Zet de Wifi uit als je de mobiele data gebruikt. Als je geen van beiden gebruikt, dan kun je ze ook beiden uitdoen. Deze stralingshygiëne zorgt voor een aanzienlijke vermindering van straling voor jezelf en je kinderen.
• Beperk de tijdsduur van de belcontacten. Bel kort als je een baby op de arm hebt of liever nog, leg de baby even weg als dat lukt.
• Telefoneer met een smartphone op plaatsen met een goed ontvangst, want bij een zwak of wisselend signaal zoekt het toestel constant verbinding en is de uitgezonden straling groter.
• Als je een babyfoon aanschaft, kies dan voor een model zonder videofunctie. Een babyfoon met stemactivering zendt enkel een signaal uit bij activering door de stem van de baby. Babyfoons met videobeelden zenden voortdurend straling uit.
• Plaats draadloze telefoons niet vlakbij de slaapkamer of speelruimte. Er bestaan draadloze telefoons (bv. EcoDect), waarbij geen signalen worden uitgezonden als de handset op het basisstation ligt.
• Door ’s nachts de router uit te zetten, wordt blootstelling aan straling aanzienlijk verminderd. Er zijn ook stralingsarme routers te koop.
• Kijk of je de smartmeter uit kunt zetten, vervangen voor een ouderwetse meter of afplakken met stralingswerend materiaal. Smartmeters zijn een krachtige bron van straling.
• In de auto kun je het best de WiFi en de mobiele data uitzetten. De routeplanner op je telefoon gaat gewoon door als je eerst de route plant en daarna de mobiele data uitzet. Ter bescherming is er stralingswerende kleding (bijvoorbeeld zwangerschapskleding) en dekentjes voor onder laptops of tablets te koop (Radygo).
• Mocht je schoolgaande kind klachten krijgen en je vermoedt een verband met straling, ga dan het gesprek aan met school.
• Last but not least; je kunt je kinderen weerbaarder maken tegen de effecten van straling met behulp van mineraalsupplementen. Met name calcium en magnesium aangevuld met spoorelementen* is belangrijk om het energieniveau op peil te houden en het evenwicht van mineralen in het lichaam te verbeteren.

(Nano) zink bevordert het mentale welzijn, de focus, het geheugen en oplossingsgericht denken en bevordert de weerstand van kinderen tegen virale infecties (zoals griep, verkoudheid, waterwratten en -pokken). Ook maakt zink de huid weerbaarder tegen straling. Met name de nieuwe 5G frequenties belasten de huid en maken het gevoeliger voor huidaandoeningen. Tenslotte is nano platina in staat om schade aan cellen en het DNA, dat veroorzaakt kan worden door straling**, te herstellen.

*Spoorelementen zijn mineralen waar je op dagelijkse basis maar een klein beetje van nodig hebt; ze zijn wel essentieel voor de gezondheid. Voor uitgebreide informatie over het belang van mineralen en waarom we er in deze tijd meer van nodig hebben, zie Nano Mineralen Bestaansrecht – Nano Mineralen

Bronnen

(Wetenschappelijke) Referenties

 1. Hemilä H, Chalker E: Vitamin C for preventing and treating the common cold; Cochrane Database of Systematic Reviews 1:CD000980, 2013.
 2. Hollams EM et al.: Vitamin D over the first decade and susceptibility to childhood allergy and asthma; Journal of Allergy and Clinical Immunology 139(2):472-481.e9, 2017.
 3. Qamar S et al.: Vitamin D levels in children with growing pains; Journal of College of Physicians and Surgeons – Pakistan 21(5):284-287, 2011.
 4. Calik M et al.: The association between serum vitamin B12 deficiency and tension-type headache in Turkish children; Neurological Science 39(6):1009-1014, 2018.
 5. Tseng PT et al.: Peripheral iron levels in children with attention-deficit hyperactivity disorder: a systematic review and meta-analysis; Scientific Report 8(1):788, 2018.
 6. Starobrat-Hermelin B, Kozielec T: The effects of magnesium physiological supplementation on hyperactivity in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Positive response to magnesium oral loading test; Magnesium Research 10(2):149-156, 1997.
 7. Dodig-Curković K et al.: The role of zinc in the treatment of hyperactivity disorder in children; Acta Med Croatica 63(4):307-313, 2009.
 8. Bilici M et al.: Double-blind, placebo-controlled study of zinc sulfate in the treatment of attention deficit hyperactivity disorder; Progess in Neuro-psychopharmacology & Biological Psychiatry 28(1):181-190, 2004.
 9. Yasuda, H. et al: Infantile zinc deficiency: Association with autism spectrum disorders; Scientific Reports 1: 129: 1-5, 2011.
 10. Gorissen DMW et al.: Preventive effects of selected probiotic strains on the development of asthma and allergic rhinitis in childhood. The Panda study; Clinical and Experimental Allergy 44(11):1431-1433, 2014.
 11. Leyer GJ et al.: Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children; Pediatrics 124(2):e172-e179, 2009.
 12. Szajewska H, Mrukowicz JZ: Probiotics in the treatment and prevention of acute infectious diarrhea in infants and children: a systematic review of published randomized, double-blind, placebo-controlled trials; Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 33(Suppl 2):S17-S25, 2001.
 13. D’Vaz N et al.: Fish oil supplementation in early infancy modulates developing infant immune responses; Clinical and Experimental Allergy 42(8):1206-1216, 2012.
 14. Königs A, Kiliaan AJ: Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment; Neuropsychiatric Disease and Treatment 12:1869-1882, 2016.
 15. Richardson AJ et al.: Docosahexaenoic acid for reading, cognition and behavior in children aged 7-9 years: a randomized, controlled trial (the DOLAB Study); PLoS One 7(9):e43909, 2012.
 16. See VHL et al.: Cardiometabolic Risk Factors at 5 Years After Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Infancy; Pediatrics 142(1). pii: e20162623, 2018
 17. Montgomery P et al.: Low blood long chain omega-3 fatty acids in UK children are associated with poor cognitive performance and behavior: a cross-sectional analysis from the DOLAB study; PLoS One 8(6):e66697, 2013.
 18. Raine A et al.: Reduction in behavior problems with omega-3 supplementation in children aged 8-16 years: a randomized, double-blind, placebo-controlled, stratified, parallel-group trial; Journal of Child Psychology and Psychiatry, and Allied Disciplines 56(5):509-520, 2015.
 19. www.parool.nl/nieuws/hoe-schadelijk-zijn-microplastics-voor-je-lichaam
 20. Hygiënehypothese opnieuw bezien (nvkp.nl)
 21. Klein. Impfen, Routine oder Individualisation. Bern 1999.
 22. Baanbrekende studie: combineren van kindervaccinaties is levensgevaarlijk – Leef Bewust
 23. Dr Neil Z. Miller, Critical vaccine studies (2016). 400 belangrijke peer reviewed wetenschappelijke studies, ISBN 978-1881217404
 24. Stichting EHS – Kinderen en straling

Blijf altijd op de hoogte! Schrijf je
in voor de nieuwsbrief!

Relevante links